Deze week is bij een filiaal van PLUS-supermarkt in Almere Duin het allereerste statiegeldblikje van Nederland ingeleverd, in aanloop naar de officiële start van het statiegeldsysteem voor blikjes.

Vanaf komende zaterdag wordt het landelijke statiegeldsysteem voor blikjes operationeel om het zwerfafval terug te dringen.

Statiegeld

Consumenten betalen vanaf komende zaterdag 15 cent statiegeld per blikje, waar het statiegeldlogo op staat. De blikjes kunnen vervolgens worden ingeleverd bij meer dan 27.000 inzamelpunten in Nederland, waaronder supermarkten en tankstations.

Artikel gaat hieronder verder

Bij andere inzamelpunten als sportverenigingen en bioscopen doneren consumenten het statiegeld aan een goed doel wanneer zij er voor kiezen om de blikjes daar in te leveren.

Belangrijk voor consumenten is dat de blikjes zoveel mogelijk ongedeukt zijn. Wanneer een blikje mogelijk ingedeukt is, kan de barcode niet worden gelezen. Jaarlijks worden er in Nederland ruim 2.5 miljard blikjes verkocht, waarvan een deel op straat terecht komt. Komende zaterdag start tevens een landelijke campagne.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente