Tip — deze week 18 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Er komt in 2032 geen Floriade. De tuinbouw stopt met haar wereldtuinbouwtentoonstelling. Na zeven edities besloot het bestuur van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) geen nieuwe Floriade te organiseren.

Floriade Expo 2022 in Almere maakte volgens de NTR duidelijk dat het concept wereldtuinbouwtentoonstelling niet meer past in deze tijd, zo schrijven zij in een verklaring.

De Floriade is volgens de NTR diverse malen een prima evenement geweest om Nederland internationaal op de kaart te zetten en het Nederlandse publiek de vernieuwingen in de tuinbouw te tonen: "Hoewel het concept zich sterk aangepast heeft van productpresentaties naar duurzaamheid, gezondheid en de groene stad, heeft de laatste Floriade in Almere aangetoond dat de communicatiemethoden zodanig veranderd zijn dat een groot evenement als de Floriade niet meer de grote bezoekersaantallen trekt en financieel haalbaar is."

Eenmaal in de tien jaar

De tuinbouwtentoonstelling Floriade vond de afgelopen zestig jaar eenmaal in de tien jaar plaats. Het evenement was steeds zes maanden lang geopend voor het publiek uit binnen- en buitenland en was niet alleen van belang voor de promotie van de Nederlandse tuinbouw, maar droeg ook bij aan het imago van Nederland als belangrijke agrarische innovator.

Floriade toonde de tuinbouw in al zijn facetten op een creatieve en attractieve wijze. In eerste instantie ging het vooral om de tuinbouwproducten: bloemen, planten, bomen, groenten en fruit. Steeds meer kwam er aandacht voor grotere innovaties, duurzaamheid en maatschappelijke waardes die de Nederlandse tuinbouw te bieden heeft.

Artikel gaat hieronder verder

De eerste Floriade werd in 1960 in Rotterdam gehouden, daarna was Amsterdam twee edities de gastheer van het internationale evenement (1972 en 1982), gevolgd door Den Haag/Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002), Venlo (2012) en als laatste Almere (2022).

Achterhaald

Floriade als grootschalig promotieplatform van de tuinbouw is in de huidige vorm achterhaald, zo stelt het bestuur van de NTR, initiatiefnemer en merkhouder van de Floriade. De consument kreeg de afgelopen decennia een enorme keuze uit vrijetijdsbestedingen, waardoor een bezoek aan de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade niet meer vanzelfsprekend is.

Voor de internationale uitstraling zijn nu veel effectievere communicatiemethoden voorhanden dan het reizen naar een wereldtentoonstelling.

Het organiseren van een dergelijk tijdelijk evenement is steeds complexer en daardoor duurder én risicovoller geworden. Voor een gemeente of regio is het minder aantrekkelijk om een Floriade te organiseren.

Waardering

De bezoekersaantallen in Almere vielen in 2022 tegen. Degenen die Floriade Expo 2022 Almere hebben bezocht, waardeerden de tuinbouwtentoonstelling gemiddeld met het cijfer 8. Het goede cijfer tekent de waardering voor de boodschap die deze Floriade bracht: ‘Growing Green Cities’, de roep om steden groener en gezonder te maken.

De NTR is ook tevreden over de deelname van het tuinbouwbedrijfsleven. Gedurende het half jaar dat de Floriade open was, is na een wat moeizame start steeds sprake geweest van een bloemenzee, zowel binnen als buiten. De duizenden door Nederlandse kwekers geleverde bomen, struiken en planten gaven het park een zeer groen uiterlijk. Dat blijft ook na het evenement in stand.

Voor gemeenten en regio’s die de afgelopen decennia een Floriade georganiseerd hebben is gebiedsontwikkeling en -inrichting steeds een aantrekkelijk aspect aan de Floriade. De groene wijken in de diverse Floriade-gemeenten dienden vaak als voorbeeld voor stadsontwikkeling elders.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 432