Er komt in 2032 geen Floriade. De tuinbouw stopt met haar wereldtuinbouwtentoonstelling. Na zeven edities besloot het bestuur van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) geen nieuwe Floriade te organiseren.

Floriade Expo 2022 in Almere maakte volgens de NTR duidelijk dat het concept wereldtuinbouwtentoonstelling niet meer past in deze tijd, zo schrijven zij in een verklaring.

De Floriade is volgens de NTR diverse malen een prima evenement geweest om Nederland internationaal op de kaart te zetten en het Nederlandse publiek de vernieuwingen in de tuinbouw te tonen: "Hoewel het concept zich sterk aangepast heeft van productpresentaties naar duurzaamheid, gezondheid en de groene stad, heeft de laatste Floriade in Almere aangetoond dat de communicatiemethoden zodanig veranderd zijn dat een groot evenement als de Floriade niet meer de grote bezoekersaantallen trekt en financieel haalbaar is."

Eenmaal in de tien jaar

De tuinbouwtentoonstelling Floriade vond de afgelopen zestig jaar eenmaal in de tien jaar plaats. Het evenement was steeds zes maanden lang geopend voor het publiek uit binnen- en buitenland en was niet alleen van belang voor de promotie van de Nederlandse tuinbouw, maar droeg ook bij aan het imago van Nederland als belangrijke agrarische innovator.

Floriade toonde de tuinbouw in al zijn facetten op een creatieve en attractieve wijze. In eerste instantie ging het vooral om de tuinbouwproducten: bloemen, planten, bomen, groenten en fruit. Steeds meer kwam er aandacht voor grotere innovaties, duurzaamheid en maatschappelijke waardes die de Nederlandse tuinbouw te bieden heeft.

Artikel gaat hieronder verder

De eerste Floriade werd in 1960 in Rotterdam gehouden, daarna was Amsterdam twee edities de gastheer van het internationale evenement (1972 en 1982), gevolgd door Den Haag/Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002), Venlo (2012) en als laatste Almere (2022).

Achterhaald

Floriade als grootschalig promotieplatform van de tuinbouw is in de huidige vorm achterhaald, zo stelt het bestuur van de NTR, initiatiefnemer en merkhouder van de Floriade. De consument kreeg de afgelopen decennia een enorme keuze uit vrijetijdsbestedingen, waardoor een bezoek aan de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade niet meer vanzelfsprekend is.

Voor de internationale uitstraling zijn nu veel effectievere communicatiemethoden voorhanden dan het reizen naar een wereldtentoonstelling.

Het organiseren van een dergelijk tijdelijk evenement is steeds complexer en daardoor duurder én risicovoller geworden. Voor een gemeente of regio is het minder aantrekkelijk om een Floriade te organiseren.

Waardering

De bezoekersaantallen in Almere vielen in 2022 tegen. Degenen die Floriade Expo 2022 Almere hebben bezocht, waardeerden de tuinbouwtentoonstelling gemiddeld met het cijfer 8. Het goede cijfer tekent de waardering voor de boodschap die deze Floriade bracht: ‘Growing Green Cities’, de roep om steden groener en gezonder te maken.

De NTR is ook tevreden over de deelname van het tuinbouwbedrijfsleven. Gedurende het half jaar dat de Floriade open was, is na een wat moeizame start steeds sprake geweest van een bloemenzee, zowel binnen als buiten. De duizenden door Nederlandse kwekers geleverde bomen, struiken en planten gaven het park een zeer groen uiterlijk. Dat blijft ook na het evenement in stand.

Voor gemeenten en regio’s die de afgelopen decennia een Floriade georganiseerd hebben is gebiedsontwikkeling en -inrichting steeds een aantrekkelijk aspect aan de Floriade. De groene wijken in de diverse Floriade-gemeenten dienden vaak als voorbeeld voor stadsontwikkeling elders.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reacties op dit artikel (26)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Stefan Kamp op woensdag 12 april 2023 om 16.03 uur Het kwartje is gevallen hoor


avatar

Geplaatst door Thea de Bruijn op woensdag 12 april 2023 om 16.08 uur Mooi en nu graag die lijn doortrekken. Niet meer Almere op de kaart willen zetten met veel te dure projecten die steevast op financile debacles uitlopen. Almere staat al op de kaart. Nu liever concentreren op de stad en haar inwoners zelf.


avatar

Geplaatst door Brigitta Piek op woensdag 12 april 2023 om 16.11 uur Nou dat is een goede beslissing ????kost een godsvermogen


avatar

Geplaatst door Ada Smit op woensdag 12 april 2023 om 16.37 uur Hadden ze dat niet 10 jaar eerder kunnen bedenken ????


avatar

Geplaatst door Marjon Visser-Smit op woensdag 12 april 2023 om 16.42 uur Gelukkig hebben wij nog van de laatste floriade mogen genieten


avatar

Geplaatst door Letty Oudwater op woensdag 12 april 2023 om 16.44 uur Te laat! Voor ons, tenminste! ????


avatar

Geplaatst door Yolanda Yolanda op woensdag 12 april 2023 om 16.41 uur Jeetje eindelijk een goed beslissing ????


avatar

Geplaatst door Bas Aertsen op woensdag 12 april 2023 om 16.59 uur Die beslissing komt een paar miljoen te laat..Prutsers.


avatar

Geplaatst door Ron de Wit op woensdag 12 april 2023 om 17.06 uur WIJS, wijs, zeer wijs besluit.


avatar

Geplaatst door Frederiek Van Den Bos op woensdag 12 april 2023 om 17.02 uur Gelukkig maar,gewoon de Keukenhof aanhouden...Dan heb je iets moois!!! Hadden ze al jaren eerder moeten doen .. En dan nog een gouden tip van mij:de Olympische Spelen weer in Griekenland!!! Land van oorsprong!!!


avatar

Geplaatst door Jantien van der Vliet op woensdag 12 april 2023 om 17.02 uur Almeerse Raad gaat de geschiedenis in als de grote verliezers en de inwoners als slachtoffer.....iemand heeft op te draaien voor het grote financile verlies. Kan ik ook ontslag nemen als inwoner van Almere en daardoor niet aansprakelijk worden gesteld.....? ....net als enkele wethouders al deden... Ik zie de Libelleweek graag terugkomen in Almere en een groot ruim buitenzwembad...op een terrein waar niemand er last van heeft....dus niet in Almere Stad


avatar

Geplaatst door Fred Kolijn op woensdag 12 april 2023 om 17.14 uur Eindelijk worden de wijzen wijzeren???? Maar wie krijgt de rekening gepresenteerd van het 100 miljoen geleden verlies van de Floriade. De burgers natuurlijk. De wet van de grote getallen


avatar

Geplaatst door Adrie Davids op woensdag 12 april 2023 om 17.12 uur Besluit komt 10 jaar te laat !!


avatar

Geplaatst door Ben Moolhuizen op woensdag 12 april 2023 om 17.27 uur Niet te positief mensen, de gemeente werkt waarschijnlijk al aan het volgende falende project ???? Zij leren niet van fouten, want het kost hen niks, maar de burgers wel, en die doen er niet toe voor de gemeente... Alleen als de burger moet betalen, dan worden ze gezien en gehoord


avatar

Geplaatst door Fred Grift van De op woensdag 12 april 2023 om 17.25 uur Dat is precies 175 miljoen euro te laat


avatar

Geplaatst door Hanneke Willemsen op woensdag 12 april 2023 om 17.36 uur Hadden ze daar niet eerder mee kunnen komen????????????????


avatar

Geplaatst door Janny Zwart - Plemper op woensdag 12 april 2023 om 17.43 uur Hadden ze dat maar eerder gedaan, had heel veel geld gescheeld ????


avatar

Geplaatst door John Gankema op woensdag 12 april 2023 om 17.45 uur Stoppen op je hoogtepunt... ????????????


avatar

Geplaatst door Hettie Barlo op woensdag 12 april 2023 om 17.41 uur Nou Anne marie..je wilde zo graag...Is maar beter zo...zand erover.


avatar

Geplaatst door Ellen Kuijl Ferwerda op woensdag 12 april 2023 om 17.53 uur mooi zo heeft miljoenen gekost wat schandalig is en wat wij burgers weer moeten betalen????


avatar

Geplaatst door Hans van den Bor op woensdag 12 april 2023 om 18.08 uur Geen gek meer voor te vinden denk


avatar

Geplaatst door Anke van der Sluis op woensdag 12 april 2023 om 19.07 uur Hadden ze dit niet na de vorige editie kunnen bedenken?


avatar

Geplaatst door Danielle Schellingerhout op woensdag 12 april 2023 om 23.54 uur Goh, ze hebben het licht gezien ????????, bijna iedere stad waar hij plaatsvond heeft verlies gedraaid en Almere spande de kroon.


avatar

Geplaatst door Christa Wigmans Schleiffert op donderdag 13 april 2023 om 09.21 uur Hadden ze zich eerder moeten realiseren. Miljoenen verspeeld. Daar had IN Almere veel goed mee kunnen gedaan worden


avatar

Geplaatst door An Koestal op donderdag 13 april 2023 om 12.19 uur Almere moest op de kaart. Nou dat is gelukt!


avatar

Geplaatst door Mariska Ecks op donderdag 13 april 2023 om 14.19 uur Ik heb er ENORM van genoten. Blij dat ik ben geweest, bij de laatste Floriade. Het was geweldig. Hopelijk ontstaat er toch weer zoiets dergelijks in een eigentijdsere vorm.


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.