Het Rijk wilde aanvankelijk honderden asielzoekers onderbrengen in de leegstaande gevangenis van Almere. Dat vertelde wethouder Froukje de Jonge donderdagavond tijdens de politieke markt op het stadhuis, waar zij toestemming vroeg van de gemeenteraad om te gaan onderhandelen met het Rijk.

Het ministerie is bezig om plekken te zoeken voor een nieuw pilot waar zogenoemde veiligelanders op te vangen: personen die weinig kans maken op een langer verblijf in Nederland.

De leegstaande gevangenis in Almere is eigendom van het Rijk, waardoor zij kans zien om de gevangenis te gebruiken voor het pilot.

Eisen

Het college van B&W zei eerder al met extra eisen te willen komen wanneer zij onderhandelen met het Rijk. Zo willen zij extra agenten voor de stad en hulp bij het zoeken naar huisvesting voor statushouders.

Artikel gaat hieronder verder

De politiek in Almere uitte eerder al haar bezorgdheid, doordat vreemdelingen die kleine kans hebben op een langer verblijf voor overlast kunnen zorgen. Het college wil om die reden dan ook goede afspraken met het Rijk maken. 

Naast extra agenten en hulp bij huisvesting, wil de gemeente de volledige regie in handen hebben en beginnen met 50 kansarme asielzoekers. Ook moet er een mogelijkheid komen om er per direct mee te stoppen en wil het college dat er ook andere plekken in Nederland worden gevonden die onderdeel kunnen uitmaken van het pilot. 


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Sint & Piet Dwalen Af - Aflevering 3 (zaterdag 25 november 2023)

? DAAR ZIJN WE WEER! Met de derde aflevering. ? De stroom viel uit, maar het is toch gelukt om een uitzending te maken. VlogPiet is inmiddels onderweg naar Rotterdam. ? Dinsdag om 17.00 uur zie je aflevering #VIER! ?

Geplaatst door Sint & Piet Dwalen Af op Zaterdag 25 november 2023

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reacties op dit artikel (12)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Sandra von Huben op vrijdag 14 april 2023 om 21.08 uur Misschien eerst eens denken aan hulp bij huisvesting voor de Nederlanders?


avatar

Geplaatst door Elly Peters op vrijdag 14 april 2023 om 21.24 uur Eerst dakloze Dan kansarme die bijna huis uit moeten Kortom eerst eigen volk


avatar

Geplaatst door Wally Risch op vrijdag 14 april 2023 om 22.25 uur Het lijkt hier al hoe langer hoe meer op Somali/Eritrea/Syri/Irak enz sorry hoor maar het moet een keer stoppen toch


avatar

Geplaatst door Rob Koning op vrijdag 14 april 2023 om 22.39 uur Weer een belachelijk idee. Zet ze in paleis Noordeinde


avatar

Geplaatst door Montserrat Barbara De Jong op vrijdag 14 april 2023 om 23.13 uur En onze kinderen dan ? Die blijven tot hun 45 ste thuiswonen?


avatar

Geplaatst door Martine Cat Verbruggen op zaterdag 15 april 2023 om 00.30 uur Daar horen toch gevangenen in? Of zie ik het verkeerd?


avatar

Geplaatst door Corry De Groot op zaterdag 15 april 2023 om 08.12 uur Misschien zitten ze wel meteen goed .


avatar

Geplaatst door Danny Verschuur op zaterdag 15 april 2023 om 08.47 uur Tuurlijk!! Maak de ellende van Almere nog maar groter! ????????


avatar

Geplaatst door Carla Philippi op zaterdag 15 april 2023 om 11.01 uur Wow wat een onmenselijkheid hier, het blijven wel mensen he!!! En die gevangenis mag wel totaal verbouwd worden, zo deprimerend om daar te moeten wonen!! Als iedereen die zo klaagt nou eens massaal de straat op gaat in protest, in t buitenland durven ze dat wel, maar hier?? Veilig op social media klagen...


avatar

Geplaatst door Anneke van Tilburg op zaterdag 15 april 2023 om 11.12 uur Stop die massale instroom. We zitten vol.


avatar

Geplaatst door Matthew van der Heijden op zaterdag 15 april 2023 om 13.15 uur Prima kan meteen die deur opslot


avatar

Geplaatst door Niels Cobelens op zaterdag 15 april 2023 om 13.35 uur Als ze die gevangenis gebruiken waar die voor bedoeldt, want daar krijg je hem ook wel mee gevuld. Maar als overvaller of erger krijg je hier een taakstraf????????


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.