Aanstaande zaterdag kleurt het stadhuis in Almere oranje voor de officiële aftrap van de campagne Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een nieuwe dageraad.

De campagne richt zich op bewustwording en vermindering van geweld tegen vrouwen en meisjes.

"Veilig, overal en altijd" 

Het thema dit jaar is "Veilig, overal en altijd". Daarmee wil de organisatie meer bewustwording creëren dat geweld overal waar mannen en vrouwen bijeen komen kan zijn; niet alleen achter de voordeur of op straat.

Ook op het werk, bij het uitgaan, op de sportclub, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand en niet te vergeten in cyberspace. Dit kan allerlei vormen aannemen, van psychisch geweld tot seksuele intimidatie tot femicide.

'Geweld speelt in alle lagen van bevolking'

"Geweld tegen vrouwen en meisjes speelt in alle lagen van de bevolking", zegt wethouder Froukje de Jonge.

"In Nederland krijgt maar liefst 45 procent van de vrouwen te maken met geweld in haar leven. Ook in Almere speelt dit; van straatintimidatie tot geweld achter de voordeur en van seksuele intimidatie op de werkvloer tot cybergeweld. Als gemeente proberen we te doen wat we kunnen om dit geweld te bestrijden, maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we elkaar bij nodig."

Cijfers en feiten

In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw door geweld. In Nederland krijgt 53% van de vrouwen en 19% van de mannen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

73% van de Nederlandse vrouwen heeft seksuele intimidatie meegemaakt. In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen met partnergeweld te maken, wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld.

Campagne 'Orange the World'

De campagne 'Orange the World' is ieder jaar van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot en met 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie.

In meer dan 100 landen worden gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten gehouden. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360