De gemeente Almere heeft plannen om geslachtsverandering in paspoorten voortaan te betalen. Er wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om tot een vergoeding over te gaan, en wanneer dat eventueel ingevoerd kan worden. Het stadsbestuur meldt dit in reactie op vragen van GroenLinks. 

Wethouder diversiteit René Peeters vindt het belangrijk dat Almere, als regenboogstad, financiële drempels wegneemt voor mensen die het geslacht willen veranderen in hun reisdocument: “Voor transgender, intersekse en non-binaire personen is de registratie van een geslachtsverandering een belangrijke stap in de erkenning van hun identiteit. Daarom gaan wij bekijken of we deze drempel in die erkenning weg  kunnen nemen. Almere is een stad waarin iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich goed moet voelen, ongeacht je identiteit. Dat is een afspraak uit ons coalitieakkoord, en uiteraard maak ik mij daar elke dag hard voor.”  

Onderzoek

In het onderzoek wordt ook meegenomen hoe transgender, intersekse en non-binaire personen de kosten voor de geslachtsverandering ervaren. Als het onderzoek klaar is worden de resultaten ervan gedeeld met de gemeenteraad.

In steden zoals Arnhem en Nijmegen is het al kostenloos om het geslacht te veranderen in het paspoort. Almere wil daar graag bij aansluiten.

Erkenning van de identiteit

Drie jaar geleden werd de zogeheten Transgenderwet, die werd ingevoerd in 2014, uitgebreid. Hierdoor werd het onder meer makkelijker gemaakt om de identiteit te wijzigen in het paspoort. Voorheen moesten mensen die dat wilden eerst naar een psycholoog, maar vanaf dat moment niet meer.

In de wet is nu nog niet opgenomen dat een wijziging kostenloos is, maar als deze weer verruimd wordt is de kans daarop wel groot.

Om op een wetsverruiming vooruit te lopen, en de doelgroep te helpen met erkenning van de identiteit, heeft Almere het voornemen om geslachtswijziging in het paspoort gratis te maken.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360