Het openen van een zakelijke rekening is een belangrijke stap voor ondernemers om hun financiën op orde te houden. Met verschillende opties beschikbaar, is het belangrijk om de juiste rekening te kiezen die past bij de behoeften van jouw bedrijf.

Voor verschillende soorten entiteiten heb je aanvullend ook verschillende soorten documenten nodig. Laten we eens kijken naar enkele overwegingen die je kunt maken bij het kiezen van de beste zakelijke rekening.

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening openen? Als je een besloten vennootschap hebt, dan is dat verplicht. Maar ook als je bedrijf een andere rechtsvorm heeft, is het aan te raden om een zakelijke rekening te openen. Je houdt dan alle geldzaken van je onderneming gescheiden van je persoonlijke geldzaken.  Met name bij het doen van je boekhouding en belastingaangiftes is dat erg handig, want je hoeft niet door tientallen privétransacties te spitten om een zakelijke transactie terug te vinden.

Ook heb je een veel beter beeld van de cashflow van je onderneming. Bij een zakelijke rekening kun je direct het banksaldo van je onderneming zien, maar bij een privérekening zou je eerst uit moeten rekenen wat het ‘banksaldo’ van je onderneming is. Dit is natuurlijk essentieel bij de besluitvorming binnen jouw bedrijf. Zo weet je direct of je een bepaalde investering wel of niet kunt doen.

Tot slot  biedt een zakelijke rekening ook een stukje professionaliteit. Voor klanten en partners staat het een stuk beter als je een rekening hebt op naam van je onderneming en niet op je persoonlijke naam. Je wordt zo serieuzer genomen, wat je bedrijf alleen maar ten goede kan komen.

Verschillende banken en opties

Er zijn vele opties beschikbaar waar je een zakelijke rekening kunt openen. Hieronder staan ze op een rijtje:

1. Traditionele banken

Het voordeel van een traditionele bank is dat ze ervaring hebben in het faciliteren van complexe en internationale transacties.  Voor grote ondernemingen die wellicht een stap buiten de grenzen van Nederland willen zetten, kan dit erg handig zijn. Bovendien kun je bij een traditionele bank gewoon een afspraak hebben op een kantoor met een echt persoon.

Bij een online bank kan dat niet en werk je met chats en contactformulieren. Bij complexe situaties is dat vaak onhandig, omdat de medewerkers van de bank je niet echt leren kennen en zich steeds opnieuw moeten inlezen in wie je bent en wat je bedrijf doet.

2. Online banken

Online banken bieden vooral snelheid. Alles kan online worden afgehandeld, ook het openen van een rekening. Voor ondernemers die hier waarde aan hechten, kunnen deze banken aantrekkelijk zijn. Een ander voordeel van online banken, is dat ze vaak lagere transactiekosten hanteren dan een traditionele bank.

Bij kleine bedrijven kan het openen van een rekening bij een online bank dus geld besparen. Het gaat hierbij echter maar om hooguit een paar tientjes tot een paar honderd euro per jaar, dus voor veel ondernemers zal dat de moeite niet waard zijn.

3. Zakelijke rekeningen met extra's

Sommige zakelijke rekeningen bieden extra voordelen, zoals gratis boekhoudsoftware, kortingen op zakelijke diensten of cashback. Deze extra's kunnen waardevol zijn voor ondernemers die op zoek zijn naar meer dan alleen een bankrekening.  Stel, een gast in een restaurant blijkt zijn portemonnee vergeten te zijn, en nu?

De Rabobank, onder andere, biedt een optie om een betaalverzoek te maken, die de gast kan scannen met zijn bankapp.  Zo kan er alsnog betaald worden, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de gast weggaat zonder te betalen. Zo zijn er nog meer verschillende voordelen die voor jouw bedrijf van toepassing kunnen zijn. Het is echter belangrijk om te controleren of de aangeboden voordelen echt relevant zijn voor jouw bedrijf.

4. Specialistische banken

Specialistische banken hebben diepe kennis over een bepaalde sector en weten daardoor hoe ze op maat gemaakte oplossingen kunnen aanbieden.  Ze hebben vaak tot in detail kennis over de markt. Dit is bijvoorbeeld voor de agrarische sector handig, omdat niet elke bankier alle ins en outs weet over de agrarische wereld.

Een bank die hier wel specialistische kennis van heeft, kan boeren leningen voor machines bieden met betere voorwaarden dan een bank die weinig kennis heeft van de agrarische sector.

5. Startersrekeningen

Voor startende ondernemers zijn er startersrekeningen met eenvoudige voorwaarden en wellicht lagere kosten. Sommige banken bieden zelfs mentorprogramma's om beginnende ondernemers te begeleiden. Het kan een goede keuze zijn als je net begint, maar controleer altijd de voorwaarden en kosten op de lange termijn.

Bij het kiezen van een zakelijke rekening is het belangrijk om de specifieke behoeften van je bedrijf in overweging te nemen. Overweeg factoren zoals kosten, service, gemak en eventuele extra voordelen. Lees de voorwaarden zorgvuldig en vergelijk verschillende banken voordat je een definitieve beslissing neemt. Een goed doordachte keuze zorgt ervoor dat je zakelijke rekening goed aansluit op de financiële behoeften van jouw onderneming.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente


Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360