Heb je in eigen land met je bedrijf de grenzen van de potentie aangetikt? Dan is het lastig om je bedrijf nog verder op te schalen. Je kunt wellicht andere producten en diensten aanbieden, maar daar houdt het dan ook bij op. In zo’n situatie is het verstandig om eens naar het land van onze oosterburen te kijken.

Voor ondernemers is Duitsland een super interessant land. Dit komt alleen al door het forse inwonersaantal; Duitsland is vele malen groter dan ons land en heeft ook veel meer inwoners. Dit betekent voor een Nederlands bedrijf dus een compleet nieuwe (en hele grote) doelgroep.

Klinkt dit als muziek in je ondernemers oren? Dan wil je wellicht al op korte termijn een bedrijf starten in Duitsland. Trek hier even goed de tijd voor uit, aangezien je de nodige zaken moet voorbereiden.

Kijk goed naar de manier van ondernemen

Wil je een bedrijf in Duitsland starten? Dan heb je hier meerdere mogelijkheden voor:

  • Je werkt vanuit Nederland en exporteert producten of diensten naar Duitsland. Je zou je hierdoor in principe niet in Duitsland hoeven in te schrijven. Er zijn echter Duitse bedrijven die uitsluitend met bedrijven willen samenwerken die in Duitsland ingeschreven staan.
  • Je schrijft je bedrijf in Duitsland in. Dit is iets wat veel Duitse bedrijven graag zien. Je straalt hiermee onder meer veel professionaliteit uit.

Zorg voor goed personeel

Ondernemen in Duitsland is compleet anders dan ondernemen in eigen land. Zo heeft men in Duitsland heel andere gewoonten. Het meest opvallende is dat er in Duitsland nog sprake van een strenge hiërarchie is. Dat zijn we in eigen land toch niet meer gewend.

Je hebt daarom Duits personeel nodig. Werknemers die precies weten hoe zaken doen in Duitsland in zijn werk gaat. Werknemers die weten wat de gedragscodes in Duitsland zijn.

Goed om te weten: Duitsers doen graag zaken met mensen die goed Duits spreken. Zorg er daarom voor dat je zelf ook de Duitse taal machtig bent.

Inschrijven in Duitsland

Kies je voor een inschrijving van je bedrijf in Duitsland? Dan moet je je bedrijf registreren bij het lokale Gewerbeamt. Dit is een handelsbureau die een zogeheten handelslicentie uitgeeft. Met deze licentie kun je legaal handel voeren in Duitsland. Ook moet je je inschrijven in het handelsregister.

Een bedrijf starten in Duitsland werkt op zich hetzelfde als in eigen land. Je moet je inschrijven, je moet een unieke bedrijfsnaam hebben en je moet aan talloze verplichtingen voldoen. Verdiep je ook goed in de fiscale regelingen.

Het kan handig zijn om de stap naar Duitsland te laten begeleiden. Een fiscaal expert met expertise in internationaal zaken doen weet precies hoe je zo gunstig mogelijk in Duitsland zaken kunt doen. Vertrouw en bouw op een dergelijke specialist, die je kan vinden door een recruiter Duitsland. Ondanks dat dit je in eerste instantie geld kost, is het wel verstandig om te doen.

Nadat je je bedrijf ingeschreven hebt, krijg je met veel logistieke uitdagingen te maken. Houd onder meer rekening met de forse reistijden in het reusachtige land van onze oosterburen.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente


Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 432