Tip — deze week 7 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

De gemeente Almere gaat de iepen aan het Humberpad in Almere Stad vervangen door andere bomen. De iepen vormen volgens de gemeente een gevaar vanwege het risico op afbreken. Langs het Humberpad komen meer bomen te staan, in verschillende soorten. 

De iepen worden vervangen door diverse soorten bomen zoals berken, dennen en beuken. De bomen komen iets verder uit elkaar te staan dan de huidige iepen: hierdoor krijgen de bomen voldoende ruimte om te groeien.

Bij de entrees en toegangen van het fietspad komen mooie grote karakteristieke bomen als de rode beuk, de tulpenboom en de blauwe ceder die als echte blikvangers kunnen uitgroeien. Het zal natuurlijk wel een aantal jaar duren voordat de bomen tot een mooie volwassen boom zijn uitgegroeid en het Humberpad weer haar kenmerkende gezicht krijgt. De variatie in bomen maakt de nieuwe boomstructuur toekomstbestendig en beter bestand tegen plagen en ziektes.

Onderzoek bomen Humberpad

In Almere worden alle gemeentelijke bomen elke vier jaar gecontroleerd: deze boomveiligheidscontrole gaf aan dat bij de iepen aan het Humberpad nader onderzoek nodig was. Na zorgvuldige inspectie en onderzoek, hebben boomexperts vastgesteld dat de iepen last hebben van zwakke verbindingen tussen stam en wortels.

Hierdoor zijn ze vatbaar voor breuk en omvallen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. De afgelopen jaren zijn al meerdere bomen aan het Humberpad afgebroken. De gemeente moet zorgen voor een veilige openbare ruimte, en moet daarom de bomen vervangen.  

Oorzaak

De oorzaak van de zwakke verbindingen bij de iepen is het ‘enten’. Dat is een teeltmethode waarbij een bovenstam (het bovengrondse deel) op een onderstam (het wortelgestel) is samengevoegd. Deze methode gaat meestal goed, maar kan ook leiden tot ‘uitgestelde onverenigbaarheid’. Dit is bij de iepen aan het Humberpad het geval.

De boven- en onderstam stoten elkaar na verloop van tijd af. Hierdoor kunnen bomen uiteindelijk omvallen of afbreken op de entplaats. De entplaats zit onder de grond en is daardoor niet zichtbaar. Op het oog lijkt er niets mis met de iepen, maar door dit probleem zijn de afgelopen jaren al verschillende bomen omgewaaid.

Uitvoering werkzaamheden

Om de werkzaamheden uit te voeren wordt het gehele Humberpad van 30 september tot en met 18 oktober afgesloten voor fietsers en voetgangers. De fietsstraat en parkeerplaats ter hoogte van het Bos der Onverzettelijken is ook voor automobilisten afgesloten.

Jeugdland en de scoutingvereniging blijven bereikbaar. Fietsers maken gebruik van een omleidingsroute die aangegeven wordt met gele borden. In deze periode worden de 99 iepen gekapt. Daarna worden de achtergebleven stammen (de boomstobben) verwijderd. Waar de nieuwe bomen komen zorgen we meteen voor het verbeteren van de groeiplaatsen.

De 120 nieuwe bomen worden tegen het einde van het jaar geplant. Dat is de beste periode om bomen te planten.   


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.