De Gooimeerdijk Oost in Almere Haven krijgt een duurzame opknapbeurt: in samenwerking met Dura Vermeer en Rijkswaterstaat vernieuwt de gemeente de weg met een innovatieve machine: de Asphalt Recycle Train. Deze machine freest het oude asfalt van het wegdek, bewerkt het ter plekke en legt het direct opnieuw aan. Dankzij deze werkwijze worden zowel CO₂-uitstoot als grondstoffengebruik drastisch verminderd.

De proef past binnen de duurzaamheidsambities van de gemeente Almere, die in 2050 volledig klimaatneutraal wil zijn. Wethouder Maaike Veeningen ziet deze aanpak als een belangrijke stap richting een circulaire stad: “Als deze machine zich bewijst, kijken we naar bredere inzet. Zo houden we onze infrastructuur op orde én verkleinen we onze ecologische voetafdruk.

Het vernieuwde stuk loopt van de Manegeweg tot onder de Stichtse Brug. De werkzaamheden worden mede gefinancierd met een subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Krachtige samenwerking voor circulaire innovatie

Dura Vermeer ziet de proef als een toonbeeld van duurzame innovatie. “In twee weken tijd hebben we meerdere kilometers asfalt ter plekke kunnen recyclen”, zegt Jaap Miggels, bedrijfsleider bij Dura Vermeer. “Dankzij de samenwerking met gemeente Almere en Rijkswaterstaat boeken we echte vooruitgang richting Net Zero.

De proef is onderdeel van het landelijke programma ‘transitiepad duurzame wegverharding’, waarmee Rijkswaterstaat onderzoekt hoe wegen milieuvriendelijker kunnen worden aangelegd en onderhouden. Het gebruik van gerecycled asfalt speelt hierin een sleutelrol.

De samenwerking benadrukt hoe overheid en bedrijfsleven elkaar kunnen versterken bij de verduurzaming van infrastructuur. Almere dient hiermee als voorbeeldstad voor andere gemeenten.

Kennis voor heel Nederland beschikbaar

De inzet van de Asphalt Recycle Train in Almere is niet alleen een lokale primeur, maar ook een testcase voor bredere toepassing. Er wordt onder meer gekeken of de machine werkt op verschillende soorten wegen en asfaltmengsels. Als de resultaten positief zijn, kan deze techniek straks op gemeentelijke, provinciale én rijkswegen worden ingezet.

De opgedane kennis wordt breed gedeeld, zodat ook andere aannemers en overheden aan de slag kunnen met deze duurzame techniek. Zo draagt Almere niet alleen bij aan de eigen klimaatdoelen, maar ook aan die van Nederland als geheel.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

30-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen en tevens beluister je hieronder mijn single 'De Muur (Frikandel).

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente