Een 14-jarige jongen uit Almere is door de rechtbank veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie waarvan 113 dagen voorwaardelijk, na het plegen van zeker 11 straatroven in Almere.

Naast de (voorwaardelijke) celstraf heeft de jongen een taakstraf van 40 uur, proeftijd van 2 jaar, toezicht door reclassering en schadevergoeding aan de slachtoffers opgelegd gekregen als straf.

Straatroven

In februari 2020 deden verschillende slachtoffers aangifte bij de politie: een groep jongens had hen beroofd van onder andere hun telefoon en/of AirPods of deed daar een poging toe. Zo liepen twee slachtoffers op 10 februari samen op het Forum in Almere Stad waar zij zagen dat een viertal jongens hen tegemoet kwam lopen. Eén van hen trok ineens een AirPod uit het oor van de slachtoffer en eiste ook de andere AirPod, het hoesje en zijn telefoon. De jongen werd daarbij vastgepakt en bedreigd met een mes.

De verdachte werd op die beelden herkend door een politieagent. De veertienjarige jongen bekende later ook dat hij één van de straatrovers was. Uit de aangiftes blijkt dat de jongen op die bewuste dag in totaal vier keer toesloeg op verschillende plekken in Almere.

Geen criminele organisatie

Volgens de officier van justitie nam de verdachte, samen met de medeverdachten, deel aan een criminele organisatie, maar volgens de rechtbank kan dat niet wettig en overtuigend bewezen worden.

Voor deelname aan een criminele organisatie moet allereerst daadwerkelijk sprake zijn van een ‘organisatie’: een samenwerkingsverband, met een zekere structuur, tussen verdachte en ten minste één andere persoon. De rechtbank oordeelt dat dit niet is komen vast te staan en spreekt de verdachte daarom hiervan vrij.

Straf

Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat bij de verdachte sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens: hij lijdt aan een gedragsstoornis die ook aanwezig was tijdens het plegen van de straatroven. Dit maakt volgens de rechtbank dat het bewezenverklaarde in verminderde mate aan de verdachte kan worden toegerekend.

Artikel gaat hieronder verder

Ook wordt geconcludeerd dat de verdachte een beïnvloedbare jongen is die geen positieve voorbeelden heeft gehad. Een psycholoog en psychiater adviseerden de rechtbank daarom om de verdachte een leerstraf op te leggen.

Alles overwegende veroordeelt de rechtbank de verdachte tot een jeugddetentie van 180 dagen, waarvan 113 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie. De deels voorwaardelijke jeugddetentie is een stok achter de deur om te voorkomen dat hij opnieuw de fout in gaat. Daarnaast legt de rechtbank hem een leerstraf op van 40 uur, moet hij zich melden bij de jeugdreclassering én moet hij een schadevergoeding (bij elkaar zo'n 1700 euro) betalen aan de slachtoffers.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reacties op dit artikel (19)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Marco de Reijke op dinsdag 02 maart 2021 om 19.13 uur 180 dagen cel waarvan 113!!!! Voorwaardelijk.. 🤦🏻‍♂️ indd. Wat een lachertje.. 11 straatroven.. kijk elke is 1 teveel.. dat er na 1 misschien 2 iets in mindering wordt gebracht voorwaardelijke straf.. okee.. maar na 11x E-L-F.. weet deze persoon toch echt wel dat ieh iets aan het doen is wat niet mag.. ik zeg volle mep aanpakken rot gauw heen met je voorwaardelijke gedoe en vermindering omdat hij nog jong is.. please..


avatar

Geplaatst door Ingrid van der Ham op woensdag 03 maart 2021 om 14.31 uur Straffen per beroving! Elf keer berechten dus. Dit ventje weet niet wat hij aangericht heeft: weet hij dat er slachtoffers zijn die niet goed meer slapen of in het donker niet meer naar buiten durven. En dan heb ik het alleen nog maar over de psychische schade!!


avatar

Geplaatst door Erwin Overhaart op dinsdag 02 maart 2021 om 19.51 uur Had zeker een Nederland s. Pas poort


avatar

Geplaatst door Corry De Groot op dinsdag 02 maart 2021 om 16.30 uur 14 jaar dat beloofd wat


avatar

Geplaatst door Rudie de Jong op dinsdag 02 maart 2021 om 16.28 uur Is veel te weinig


avatar

Geplaatst door Henk de Vries op vrijdag 05 maart 2021 om 08.21 uur Gewoon als volwassenen berechten Ze kunnen ook zulke delicten doen Kunnen ze ook zwaar berecht worden


avatar

Geplaatst door Joop Zieltjens op donderdag 04 maart 2021 om 12.51 uur Waar zijn de ouders?


avatar

Geplaatst door Suleika Mario Busso op dinsdag 02 maart 2021 om 17.14 uur Als ie 20 is heeft ie er 11 vermoord. Valt niets meer mee te beginnen. Maar ja in deze maatschappij heeft iedereen recht op een 2e kans.


avatar

Geplaatst door Odilia van der Tol op dinsdag 02 maart 2021 om 16.29 uur Dat is erg weinig 5jaar minstens


avatar

Geplaatst door Arnold Bervoets op dinsdag 02 maart 2021 om 22.16 uur Dat is geen straf maar een beloning. 6 dagen cel per straatroof en nog geen 4 uur werkstraf, ☹


avatar

Geplaatst door Dyonn Bakker op dinsdag 02 maart 2021 om 16.54 uur Max Engelmann zoooo en wat deed jij toen je 14 was........


avatar

Geplaatst door Split Split op woensdag 03 maart 2021 om 09.21 uur zou hem gewoon lekker naar de jeugdgevangenis sturen


avatar

Geplaatst door Esmee Koopman op dinsdag 02 maart 2021 om 16.34 uur Kind 14 jaar 11 berovingen plegen... gvd op die leeftijd ging ik al werken


avatar

Geplaatst door Sep Wijnheymer op dinsdag 02 maart 2021 om 18.26 uur En een heropvoeding-traject na zijn celstraf? Ook voor zijn ouders? Harder straffen dat soort tuig/droeftoeters...


avatar

Geplaatst door Nick Hok Hokker op dinsdag 02 maart 2021 om 15.55 uur 180 dagen gevangenis straf waarvan 113 Voorwaardelijk en 40 uur taakstraf En daar leert ie van denk je


avatar

Geplaatst door Fred Kolijn op dinsdag 02 maart 2021 om 18.25 uur Een tbs zou meer op zijn plaats zijn


avatar

Geplaatst door Larissa Dijkstra op dinsdag 02 maart 2021 om 20.54 uur Nadine Grootendorst toch niet te geloven.. net zoals zondag zulke grote monden


avatar

Geplaatst door Robert Ton op dinsdag 02 maart 2021 om 16.05 uur 67 dagen in coma slaan


avatar

Geplaatst door Emre Calik op dinsdag 02 maart 2021 om 17.14 uur Dat valt best wel mee


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.


Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 335

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 335

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 336

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 336