Klik om te vergroten
foto door Feenstra Fotografie


Duurzame betoncentrale geopend in Almere
Laatste update: woensdag 12 september 2018 - 12:30 uurOnder toeziend oog van wethouder Jan Hoek is dinsdag een duurzame betoncentrale geopend welke onder meer gerecycled betonpuin en plantenvezels zal gaan gebruiken voor het produceren van nieuw beton.

Het beton van de nieuwe betoncentrale bevat minimaal 30 procent gerecycled materiaal doordat oud beton wordt verwerkt tot een hoogwaardig grind- en zandvervanger: "Dit vanuit de overtuiging dat het hergebruik van grondstoffen beter is voor mens en milieu, dan het alsmaar opnieuw produceren van grondstoffen", vertelt een woordvoerder van Theo Pouw Groep (eigenaar van de betoncentrale).

Ook is de verwachting dat de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt verminderd door betonpuin te hergebruiken.

Duurzame fietspaden

Door plantenvezels toe te voegen aan het beton kunnen er onder meer duurzame fietspaden worden aangelegd. In 2019 komt er in Almere een proef voor deze 'groene fietspaden' om de duurzaamheid daarvan te testen.

"Als we ook in de toekomst in welvaart willen leven, dan zullen we onze economie radicaal moeten veranderen. Dat betekent dat we echt werk moeten maken van de circulaire economie", vertelt wethouder Hoek.

Hoek zegt het belangrijk te vinden dat de gemeente een rol speelt in de circulaire economie maar zegt daarbij wel hulp nodig te hebben: "De innovatiekracht van ondernemers is daarbij hartstikke nodig. Deze groene betoncentrale vind ik een heel mooi voorbeeld van hoe je samen kunt werken aan een gezonde stad."

'Upcycle City'

De nieuwe betoncentrale is voortgekomen uit een competitie genaamd 'Upcycle City' waarbij bedrijven werden gevraagd om mee te denken aan een circulaire oplossing voor de reststromen uit de stad.

Uiteindelijk was het plan van de duurzame betoncentrale aangewezen als één van de winnaars.


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media! Onze dank is groot. 😊

Reacties

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.