Keolis komt met uniek boetepakket voor zwartrijders
Klik om te vergroten


Keolis komt met uniek boetepakket voor zwartrijdersGeplaatst door Max Joling
Laatste update op maandag 19 november 2018 om 16:35 uur


Keolis is maandag gestart met een experiment dat nooit eerder is gedaan: het verstrekken van een voorlichtend pakket inclusief een geladen OV-chipkaart met 10 reizen.

"De bedoeling van het experiment is om het aantal zwartrijders op de AllGo-bussen in Almere te verminderen", legt een woordvoerder van Keolis uit. Ook moet het boetepakket bijdragen aan een veiligere reis voor klanten èn chauffeurs.

Meeste zwartrijders in Almere

"In Almere ervaren wij het (landelijk) hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt voor hun reis op de bus. Dat kost ons veel geld en leidt bovendien tot irritatie en agressie, ook bij betalende reizigers", zegt Chris Hogeveen (concessiemanager Keolis in Almere).

"Het doel van dit unieke experiment is niet om zwartrijders weg te jagen, maar hen juist te behouden en te laten betalen; net als dat je voor boodschappen betaalt", vervolgt Hogeveen.

Eenmalig aanbod voor zwartrijders

Reizigers die aantoonbaar zwartrijden krijgen per 19 november eenmalig het boetepakket aangeboden door de controleurs buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA's): in dit pakket zit een Z-card met alle informatie over het gewenste gedrag en de wijze waarop betaling voor de reis dient plaats te vinden.

Het boetepakket bevat verder een OV-chipkaart ter waarde van € 7,50 inclusief tien gratis reizen die meteen gebruikt kunnen worden. Het nummer van de OV-chipkaart legt Keolis vast zodat wanneer er met die kaart weer wordt zwartgereden, er wordt overgegaan tot de reguliere boete van 50 euro - daar is dan geen ontkomen meer aan.

De prijs van dit pakket is 37,50 euro tot het einde van het jaar, daarna wordt het 40 euro. Zwartrijders zijn verplicht om te kiezen tussen het boetepakket of de boete, het pakket is dus géén beloning.

"Minder zwartrijders, minder agressie"

Door de invoer van het boetepakket, hoopt Keolis om een beter en veiliger klimaat te creëren in het busvervoer.

"Op deze manier proberen we de zwartrijder nieuw gedrag aan te leren door meteen het gebruik van de OV-chipkaart toe te laten passen. Dit leidt naar verwachting tot minder zwartrijders en uiteindelijk ook tot minder agressie en geweld, waar iedereen blijer van wordt", aldus Chris Hogeveen.

Wanneer een zwartrijder opnieuw de fout in gaat, zal er een boete van 50 euro worden uitgeschreven.

Het boetepakket (foto door Keolis)

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.