PvdA-raadslid Hassan Buyatui stapt uit fractie en gaat verder onder eigen naam
Kom je ook naar onze verjaardagsbingo op zaterdag 25 mei 2019? Je maakt kans op zo'n 45 prijzen gericht op de zomer waaronder kaarten voor Strandfestival Zand! - Klik hier voor meer informatie.
❤️ Steun Almere Nieuws - klik hier! ❤️
Klik om te vergroten


PvdA-raadslid Hassan Buyatui stapt uit fractie en gaat verder onder eigen naam
Laatste update: vrijdag 15 maart 2019 - 20:26 uurMet pijn in het rode hart vertrekt raadslid Hassan Buyatui uit de PvdA-fractie: "Een onervaren fractie die in een jaar tijd als drie wisselingen heeft gekend en waar kritische geluiden niet welkom waren. Een fractie die vanwege de persoonlijke aversie van een voorzitter een wethouder heeft laten vertrekken", aldus Buyatui over zijn vertrek.

Hassan Buyatui heeft tot zijn spijt moeten constateren dat er een onoverbrugbaar verschil van opvatting is ontstaan over normen en waarden. Na de mooie winst voor de PvdA in maart 2018 is er veel fout gegaan.

Voormalig fractievoorzitter Kerim Iskender wilde als onderhandelaar de zittende wethouder Tjeerd Herrema al werkloos maken. Anders dan de PvdA-fractie wilde, heeft de fractievoorzitter Herrema niet in bescherming genomen maar keihard laten vallen. Buyatui had kritiek op de gang van zaken. Van zijn kritische geluiden was de toenmalige fractievoorzitter niet gediend, Iskender is recentelijk geleden opgestapt.

Zichtbaar voor Almeerders

Kritiek van Buyatui op de manier waarop dat vertrek was geregisseerd werd niet gewaardeerd. Die kritiek was vervolgens voor de fractie aanleiding om bij het partijbestuur het verzoek in te dienen om Hassan te vragen zijn raadszetel op te geven. Hoewel de PvdA onderkent dat het vorige afdelingsbestuur en de nieuwe fractie ernstige fouten hebben gemaakt, is de kloof tussen Buyatui en de andere PvdA-raadsleden onoverbrugbaar gebleken. Daarom vraagt het partijbestuur Hassan om zijn raadszetel op te geven.

Buyatui was in de vorige raadsperiode (2014 - 2018) een raadslid dat heel zichtbaar in de stad de verbinding legde met Almeerders die een probleem signaleerden. Hij is in 2018 opnieuw met voorkeurstemmen gekozen, daarom vindt het raadslid dat hij zijn zetel niet hoeft op te geven. Buyatui ziet het als zijn plicht van volksvertegenwoordiger om op te komen voor het algemene belang. Daar
hoort bij dat informatie tijdig wordt gedeeld, zodat hij zonder last of ruggenspraak tot een zorgvuldige afweging kan komen.

Buyatui: "Niemand hoort mij te dicteren welke keuze ik maak. Ik acht mijzelf wijs genoeg om een eigen opvatting te hebben over zaken die de fractie aangaan. Vooral als het gaat om zaken die voor de positie van de partij bepalend kunnen zijn".

Het belang van de groep

Buyatui: "Er zijn mensen binnen de PvdA die denken dat het belang van een individu juist goed is of goed kan zijn voor de groep. Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Individuen naar voren schuiven zonder een fractie de gelegenheid te geven een keuze te maken is ondemocratisch en schuurt zwaar tegen vriendjespolitiek aan. Daar ben ik faliekant tegen", aldus Buyatui.

Volgens Buyatui draagt het niet bij aan het algemene belang en zou dat zorgen voor onstabiele situaties. "De huidige fractie is een wethouder en de nummer twee en vier op de lijst kwijt geraakt. Hoe dat komt? De eerste opvolgster (nummer 10 op de lijst) heeft onlangs te horen gekregen dat ze geen fractie-assistent zal worden. Ze zou te kritisch zou zijn", sluit Buyatui af.


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊

Reacties

Reacties lezen

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.