D66 en GroenLinks pleiten voor deelname Almere aan wietproef
❤️ Steun Almere Nieuws - klik hier! ❤️
Klik om te vergroten


D66 en GroenLinks pleiten voor deelname Almere aan wietproef
Laatste update: dinsdag 14 mei 2019 - 09:59 uurDe Almeerse fracties van D66 en GroenLinks willen dat Almere zich aanmeldt voor de wietproef waarmee geëxperimenteerd wordt met de teelt van staatswiet. Dit voorstel wordt donderdagavond om 20u besproken door de gemeenteraad.

GroenLinks raadslid Jaap Steenkamer licht toe: "Door mee te doen aan de wietproef kan Almere bijdragen om de gezondheidsrisico's en criminaliteit beter onder controle te krijgen. Door legalisatie voorkomen we dat de teelt een inkomstenbron is voor de georganiseerde criminaliteit. Op dit moment worden de inkomsten uit de teelt gebruikt om de wet te ondermijnen en zware criminaliteit te financieren, dat moet anders."

Volgens D66-fractievoorzitter Martine van Bemmel is Almere zeer geschikt om Almere mee te doen aan het experiment, mede doordat de stad een overzichtelijk aantal coffeeshops heeft en de stad ruimte biedt voor het experiment.

"Vrijwel ieder product dat mensen gebruiken moet aan talloze regels voldoen om gezondheidsrisico's te vermijden. Cannabis wordt echter door veel mensen gebruikt, maar omdat het niet legaal is, wordt op geen enkele manier gecontroleerd. Dat is gek", vertelt Van Bemmel.

Wietproef

Het experiment gesloten coffeeshopketen (ook wel de wietproef genoemd) is een afspraak uit het regeerakkoord opgenomen dankzij de landelijke tak van D66. De partij ziet het experiment als een belangrijke stap naar regulering in het belang van de volksgezondheid en ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit.

In de uitwerking van ministers Bruins en Grapperhaus kunnen coffeeshops in maximaal tien gemeenten legaal geteelde, op kwaliteit gecontroleerde hennep verkopen - deze hennep wordt geproduceerd door maximaal 10 telers die hiervoor een vergunning kunnen aanvragen. De telers bepalen samen met de coffeeshops welke variaties hennep geteeld worden. Gemeenten kunnen zich nu aanmelden.

Tekst gaat hieronder verder (info)

 


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊

Reacties

Reacties lezen

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.