Maandag 17 januari 2022
5.5 °c
1

Word jij onze 37,777e volger?

instagram

linkedin

Almeerder (34) vrijgesproken voor bezitten en vervoeren van cocaïne na beelden politievlogger

2 reacties 112


Een 34-jarige man uit Almere is door de rechter vrijgesproken van het bezitten en vervoeren van drugs, nadat de politie 'cruciale vormfouten' maakte tijdens het onderzoek.

Volgens de rechtbank komt informatie in het proces-verbaal niet overeen met camerabeelden die door politievlogger Jan-Willem online werden gezet.

Auto

In juni vorig jaar werd door agenten een auto van de weg gehaald, volgens het proces-verbaal zou de bestuurder zijn gecontroleerd omdat de bestuurder een telefoon in zijn hand had. Een agent vroeg naar zijn rijbewijs en legitimatiebewijs, waarna de man persoonlijke gegevens zou hebben opgegeven omdat hij zichzelf niet kon legitimeren.

Om zijn identiteit vast te kunnen stellen, werd het voertuig doorzocht. In het proces-verbaal is neergezet dat de man hier akkoord mee ging, terwijl er in de online video zonder toestemming werd gekeken in onder meer het dashboardkastje. Ook werd de man helemaal niet om de persoonlijke gegevens gevraagd. Ook valt er te lezen in het proces-verbaal dat een agent een openstaande tas heeft doorzocht, terwijl de agent de tas eerst naar zich toe heeft getrokken en heeft opengemaakt.

In de tas werden drie verpakkingen met 'iets wits' aangetroffen, volgens de man zou dit Surinaams bakmeel zijn. Echter, ging het uiteindelijk om grote hoeveelheden drugs. De man werd aangehouden op verdenking van het bezitten en vervoeren van drugs.

Vormfouten

Volgens de rechtbank zijn er cruciale vormfouten gemaakt. Zo zou het openen en doorzoeken van het dashboardkastje en het openen van de tas niet nodig zijn geweest om de identiteit van de man te achterhalen. Ook gebeurde de doorzoeking toestemming en was er geen duidelijke reden om de rest van de auto te doorzoeken. Tot slot is er over de gemaakte beelden niets in het proces-verbaal vermeld.

Artikel gaat hieronder verder

"Het onderzoek is daarmee volgens de rechtbank in strijd met het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden", aldus de rechtbank.

De in de auto aangetroffen stoffen en voorwerpen, mogen om die reden niet meer als bewijs worden gebruikt. Om die reden is de man vrijgesproken.


Vacature-alert - 18 nieuwe vacatures!

Er zijn de afgelopen week in totaal 18 vacatures geplaatst voor banen in de regio's Almere, Hilversum, Naarden, Dronten, Weesp, Lelystad en Huizen.

Bekijk overzicht


Reacties (2)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier
user
Geplaatst door Don Well op donderdag 18 februari 2021 om 08.47 uur
Ze hadden hem moeten ontslaan, hij is niet meer betrouwbaar en doet zijn werk niet naar behoren..
user
Geplaatst door Chris Speksnijder op woensdag 17 februari 2021 om 22.45 uur
Dus de agent heeft gelogen over de staandehouding? Het zal niet de eerste keer zijn. Mischien bodycams maar verplicht stellen? Ik begrijp dat het allemaal een beetje wazig word voor ome agent na een lange dag schrijven en actie. dus het is ook voor hun in het voordeel, zo kunnen ze hun eigen acties terug kijken. En dan verspillen deze verloren rechtzaken geen waardevolle tijd meer.
* Reacties kunnen mogelijk geautomatiseerd gefilterd zijn. Zo worden reacties bestaande uit alleen maar tags en reacties korter dan drie woorden verborgen. Reacties die niet voldoen aan de huisregels worden verborgen.

Meer artikelen in 112


Uitgelicht door de redactie

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only
Tips! Stuur in!