Almeerder (34) vrijgesproken voor bezitten en vervoeren van cocaïne na beelden politievlogger


Een 34-jarige man uit Almere is door de rechter vrijgesproken van het bezitten en vervoeren van drugs, nadat de politie 'cruciale vormfouten' maakte tijdens het onderzoek.

Volgens de rechtbank komt informatie in het proces-verbaal niet overeen met camerabeelden die door politievlogger Jan-Willem online werden gezet.

Auto

In juni vorig jaar werd door agenten een auto van de weg gehaald, volgens het proces-verbaal zou de bestuurder zijn gecontroleerd omdat de bestuurder een telefoon in zijn hand had. Een agent vroeg naar zijn rijbewijs en legitimatiebewijs, waarna de man persoonlijke gegevens zou hebben opgegeven omdat hij zichzelf niet kon legitimeren.

Om zijn identiteit vast te kunnen stellen, werd het voertuig doorzocht. In het proces-verbaal is neergezet dat de man hier akkoord mee ging, terwijl er in de online video zonder toestemming werd gekeken in onder meer het dashboardkastje. Ook werd de man helemaal niet om de persoonlijke gegevens gevraagd. Ook valt er te lezen in het proces-verbaal dat een agent een openstaande tas heeft doorzocht, terwijl de agent de tas eerst naar zich toe heeft getrokken en heeft opengemaakt.

In de tas werden drie verpakkingen met 'iets wits' aangetroffen, volgens de man zou dit Surinaams bakmeel zijn. Echter, ging het uiteindelijk om grote hoeveelheden drugs. De man werd aangehouden op verdenking van het bezitten en vervoeren van drugs.

Vormfouten

Volgens de rechtbank zijn er cruciale vormfouten gemaakt. Zo zou het openen en doorzoeken van het dashboardkastje en het openen van de tas niet nodig zijn geweest om de identiteit van de man te achterhalen. Ook gebeurde de doorzoeking toestemming en was er geen duidelijke reden om de rest van de auto te doorzoeken. Tot slot is er over de gemaakte beelden niets in het proces-verbaal vermeld.

Tekst gaat hieronder verder

"Het onderzoek is daarmee volgens de rechtbank in strijd met het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden", aldus de rechtbank.

De in de auto aangetroffen stoffen en voorwerpen, mogen om die reden niet meer als bewijs worden gebruikt. Om die reden is de man vrijgesproken.


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in 112


Weer in Almere

5.6 °C, voelt als 2.6 °C
windkracht 3 (14.4 km/u)
zon 06.21 uur op en 20.51 uur onder

Vandaag tussen de 5 en 13.3 graden.

22 apr


Statistieken van vandaag

Hoogste temperatuur: 6.1 °C
Laagste temperatuur: 5.4 °C
Hoogste gevoelstemperatuur: 3.8 °C
Laagste gevoelstemperatuur: 2.4 °C

Hardste windkracht: 3 (18.0 km/h)
Zwakste windkracht: 2 (7.2 km/h)


Verwachtingen

Do 4.9 °C / 13.3 °C
Vr 3.4 °C / 11 °C
Za 4 °C / 10.6 °C
Zo 3.2 °C / 10.5 °C
Ma 2.3 °C / 11.9 °C
Di 4.7 °C / 10.8 °C

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.