Almeerder (14) veroordeeld tot 67 dagen cel en taakstraf van 40 uur na plegen 11 straatroven


Een 14-jarige jongen uit Almere is door de rechtbank veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie waarvan 113 dagen voorwaardelijk, na het plegen van zeker 11 straatroven in Almere.

Naast de (voorwaardelijke) celstraf heeft de jongen een taakstraf van 40 uur, proeftijd van 2 jaar, toezicht door reclassering en schadevergoeding aan de slachtoffers opgelegd gekregen als straf.

Straatroven

In februari 2020 deden verschillende slachtoffers aangifte bij de politie: een groep jongens had hen beroofd van onder andere hun telefoon en/of AirPods of deed daar een poging toe. Zo liepen twee slachtoffers op 10 februari samen op het Forum in Almere Stad waar zij zagen dat een viertal jongens hen tegemoet kwam lopen. Eén van hen trok ineens een AirPod uit het oor van de slachtoffer en eiste ook de andere AirPod, het hoesje en zijn telefoon. De jongen werd daarbij vastgepakt en bedreigd met een mes.

De verdachte werd op die beelden herkend door een politieagent. De veertienjarige jongen bekende later ook dat hij één van de straatrovers was. Uit de aangiftes blijkt dat de jongen op die bewuste dag in totaal vier keer toesloeg op verschillende plekken in Almere.

Geen criminele organisatie

Volgens de officier van justitie nam de verdachte, samen met de medeverdachten, deel aan een criminele organisatie, maar volgens de rechtbank kan dat niet wettig en overtuigend bewezen worden.

Voor deelname aan een criminele organisatie moet allereerst daadwerkelijk sprake zijn van een ‘organisatie’: een samenwerkingsverband, met een zekere structuur, tussen verdachte en ten minste één andere persoon. De rechtbank oordeelt dat dit niet is komen vast te staan en spreekt de verdachte daarom hiervan vrij.

Straf

Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat bij de verdachte sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens: hij lijdt aan een gedragsstoornis die ook aanwezig was tijdens het plegen van de straatroven. Dit maakt volgens de rechtbank dat het bewezenverklaarde in verminderde mate aan de verdachte kan worden toegerekend.

Tekst gaat hieronder verder

Ook wordt geconcludeerd dat de verdachte een beïnvloedbare jongen is die geen positieve voorbeelden heeft gehad. Een psycholoog en psychiater adviseerden de rechtbank daarom om de verdachte een leerstraf op te leggen.

Alles overwegende veroordeelt de rechtbank de verdachte tot een jeugddetentie van 180 dagen, waarvan 113 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Dit is conform de eis van de officier van justitie. De deels voorwaardelijke jeugddetentie is een stok achter de deur om te voorkomen dat hij opnieuw de fout in gaat. Daarnaast legt de rechtbank hem een leerstraf op van 40 uur, moet hij zich melden bij de jeugdreclassering én moet hij een schadevergoeding (bij elkaar zo'n 1700 euro) betalen aan de slachtoffers.


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in 112


Weer in Almere

5.7 °C, voelt als 3.3 °C
windkracht 2 (10.8 km/u)
zon 06.21 uur op en 20.51 uur onder

Vandaag tussen de 5 en 13.3 graden.

22 apr


Statistieken van vandaag

Hoogste temperatuur: 6.1 °C
Laagste temperatuur: 5.4 °C
Hoogste gevoelstemperatuur: 4.2 °C
Laagste gevoelstemperatuur: 2.4 °C

Hardste windkracht: 3 (18.0 km/h)
Zwakste windkracht: 2 (7.2 km/h)


Verwachtingen

Do 4.9 °C / 13.3 °C
Vr 3.4 °C / 11 °C
Za 4 °C / 10.6 °C
Zo 3.2 °C / 10.5 °C
Ma 2.3 °C / 11.9 °C
Di 4.7 °C / 10.8 °C

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.