Klanten van de Voedselbank Almere kunnen komende dinsdag een gratis mondzorgbehandeling krijgen, zo meldt de gemeente Het gaat om mensen met gebitsproblemen voor wie een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist te duur is.

In de mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld krijgen zij een noodbehandeling en poetsvoorlichting.

Mondzorgkaravaan

De Mondzorgkaravaan staat dinsdag van 9.00 uur tot 17.00 uur aan de Landdroststraat 78 in Almere Stad (aan achterzijde van het stadhuis). Om 12.00 uur is er een feestelijk moment waarbij er een intentieverklaring wordt ondertekend door de tandartsen, de Voedselbank en Dokters van de Wereld. Hiermee committeren de tandartsen zich om gratis basale mondzorg te blijven bieden aan kwetsbare mensen in Almere.

Wethouder Froukje de Jonge: “Dit is een waardevol initiatief. Een gezond gebit is voor lichaam en geest van belang en lang niet iedereen kan het noodzakelijke onderhoud betalen. Heel mooi om te zien dat Almeerse tandartsen en mondhygiënisten belangeloos de handen ineen slaan om deze mensen ook na vandaag verder te helpen.

'Elke glimlach telt'

Sinds de tandarts voor volwassenen uit het basispakket is gehaald, is mondzorg voor bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland onbetaalbaar geworden”, vertelt Jasper Kuipers, directeur Dokters van de Wereld.

Daarom behandelen wij met financiële steun van Prodent en in samenwerking met tandartsen en lokale partnerorganisaties zoals schuldhulpverlening, daklozenopvang, voedselbanken en migrantenorganisaties, elke maand in een andere provincie mensen met gebitsproblemen die de tandarts écht niet kunnen betalen. Zo ook in Almere waar we in samenwerking met de Voedselbank deze actie hebben georganiseerd”.

Het is verbijsterend om te zien dat sommige deelnemers gezond en verantwoord voedsel moeten laten liggen omdat ze het door gebitsproblemen niet kunnen eten “ Aldus Peter Mons (directeur Voedselbank Almere).

Vervolgbehandelingen

Niet alleen komende dinsdag kunnen klanten van de voedselbank gebruik maken van mondzorg, maar krijgen zij wanneer dat nodig is ook een aantal vervolgbehandelingen.

Kuipers: “Gezien de complexiteit van de gebitsproblemen die wij op zo’n dag aantreffen, is een eenmalige behandeling voor de meeste mensen vaak niet voldoende. Daarom zijn we blij dat een aantal tandartsen en mondhygiënistes uit Almere bereid zijn om vervolgbehandelingen te verrichten”.

Mondzorg terug in het basispakket

De gevolgen van verwaarloosde mondzorg zijn groot. Mensen krijgen moeite met eten, kunnen niet slapen door de pijn en trekken zich terug uit schaamte over hun slechte gebit. Op iets langere termijn kunnen verwaarloosde gebitsproblemen zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Dat kan weer leiden tot ziekteverzuim of werkeloosheid.

Kuipers vertelt daarover: “Daarmee zijn tandziekten niet alleen een probleem voor iemands gezondheid, maar voor de hele maatschappij. Wij pleiten er dan ook voor om mondzorg weer in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen en zijn daarvoor een petitie gestart.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reacties op dit artikel (10)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Surailla Grey op zaterdag 09 oktober 2021 om 11.39 uur Tandzorg moet gewoon terug in het basispakket!


avatar

Geplaatst door Anne Lambij op zaterdag 09 oktober 2021 om 12.02 uur Vele mensen gaan niet eens meer naar de tandarts vanwege de hoge kosten. Ik vind dat iedereen recht moet krijgen op gratis mondzorg.


avatar

Geplaatst door Farida Onbekend op zaterdag 09 oktober 2021 om 12.08 uur Zelfs mensen net boven minimum inkomen kunnen dit niet betalen.. Laat mondzorg voor iedereen toegankelijk zijn.


avatar

Geplaatst door Yvonne Marcel op zaterdag 09 oktober 2021 om 12.24 uur Gewoon terug in de basisverzekering. Een slecht gebit is ook heel slecht voor je hart etc. Vroeger was men bang voor de tandarts, tegenwoordig is men bang voor de rekening.


avatar

Geplaatst door Nico Sneekes op zaterdag 09 oktober 2021 om 16.53 uur Ziekenfonds moet gewoon terug komen, een stuk goedkoper dan zoals het nu geregeld is waarbij de verzekering maatschappijen en de fabrikanten van geneesmiddelen de dienst uitmaken en hun zakken vullen.


avatar

Geplaatst door Brigit Krijts op zaterdag 09 oktober 2021 om 17.59 uur Tandzorg moet zeker terug in de basis vezekering. Is te gek voor woorden dat mensen niet naar de tandarts kunnen met een krappe beurs.


avatar

Geplaatst door Geoffrey de Haan op zaterdag 09 oktober 2021 om 22.14 uur Eindelijk slaat het motto “alles kan in Almere” ergens op!


avatar

Geplaatst door Carla Nikken-Marsfelder op zondag 10 oktober 2021 om 11.36 uur Een heel mooi initiatief!!!! 😷


avatar

Geplaatst door Marianne Rebel op zondag 10 oktober 2021 om 11.52 uur Moet voor iedereen terug komen ! Dat je na de tandarts kan gaan ! Moet gewoon in de basispakket terug .


avatar

Geplaatst door Antoinette Hoogland op zondag 10 oktober 2021 om 22.59 uur Terug naar oude ziekenfonds en terug naar betaalbaarheid van vaste lasten en voedsel!


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.