In Almere Centrum start de gemeente de actie ‘winkeldeuren dicht voor energiebesparing’, waarmee ondernemers worden gestimuleerd om de deuren dicht te houden om zo energie te besparen. Ondernemers kunnen daarvoor een gratis deurbordje aanvragen bij de gemeente.

De bordjes zijn bedoeld voor de detailhandel, horeca en openbare gebouwen.

Vrijdag overhandigde wethouder Alexander Sprong samen met de voorzitter van Ondernemers Vereniging Stadcentrum Almere Martin Ort het eerste bordje aan een winkelier in Almere Centrum.

Doel

Het doel van de proef actie is om de ondernemers te stimuleren om de deuren dicht te houden en zo energie te besparen. Veel ondernemers staan hier positief tegenover, met name als andere ondernemers ook mee doen.

Het winkelend publiek is over het algemeen gewend aan open deuren. Om winkeliers te helpen, deelt de gemeente gratis deurbordjes uit.

Op het deurbordje staat de tekst ‘WELKOM, de deur is dicht om energie te besparen’. Het ophangen van het bordje is vrijwillig.

Aanleiding voor deze actie

Veel winkeldeuren staan het hele jaar door open. Winkeliers hebben daar zo hun redenen voor: vrees voor omzetverlies als ze de deuren dicht doen, contact willen houden met buiten of vanwege het beleid van het hoofdkantoor van een winkelketen.

Artikel gaat hieronder verder

Maar de deur openhouden kost veel energie en dat zorgt voor een hoge energierekening en voor meer CO2-uitstoot. Bovendien geeft het ook een negatief signaal af aan het winkelend publiek dat wordt gevraagd om thuis zo veel mogelijk energie te besparen.

Daarom wil de gemeente samen met de ondernemers iets doen aan de vanzelfsprekendheid van openstaande winkeldeuren.

Proef in Almere Centrum, daarna andere stadsdelen

Om te kijken wat de behoefte is van de winkeliers begint de gemeente de proef met de deurbordjes in Almere Centrum. Als de proef positief wordt ervaren, breidt de gemeente de actie uit naar de andere stadsdelen.

Winkeliers en horecaondernemers in andere stadsdelen die alvast een deurbordje willen, kunnen die aanvragen.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reacties op dit artikel (1)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Sonja van Lingen op vrijdag 18 november 2022 om 15.21 uur Echt klant vriendelijk voor de hulpbehoevend mede mens. hoor vaak dat als iemand in rolstoel of scootmobiel zit er niemand deur open doet.


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.