De gemeente Almere krijgt 9,75 miljoen euro van het Rijk voor de aanleg en versterking van het groen in Almere. Dat meldt de gemeente.

"Dit zorgt ervoor dat het woon- en leefklimaat in de stad verbeterd kan worden en ook prettig en aantrekkelijk blijft bij een toename van het aantal bezoekers en bewoners in de toekomst", aldus een woordvoerder.

De toezegging van het miljoenenbedrag is één van de uitkomsten uit het zogeheten Bestuurlijk Overlef Leefomgeving met het Rijk, Metropoolregio Amsterdam (MRA) en Flevoland - waar afspraken zijn gemaakt over onder meer de ontwikkeling van Almere.

'Verheugd'

De gemeente zegt verheugd te zijn over de resultaten van het overleg. Naast het geld voor de groenstructuur heeft het Rijk samen met Almere en de regio een ruimtelijk-economische aanpak vastgesteld. 

Artikel gaat hieronder verder

"Dat is nodig, omdat we niet alleen woningen willen bouwen, maar ook willen werken aan de groei van werkgelegenheid, baankansen, stageplekken en opleidingsmogelijkheden", zegt wethouder Economische Zaken Maaike Veeningen. 

"Dit verbetert de kwaliteit van leven van de inwoners van Almere, draagt bij aan de economische kracht van de MRA en helpt in de toekomst filedruk op de weg en overbelasting van het spoor te voorkomen", vervolgt Veeningen.

'Hightech regio'

In lijn met de ambitie van de gemeente om meer banen te creëren in Almere, is onder meer afgesproken om samen met het Rijk in Almere en Zeewolde op zoek te gaan naar plekken voor nieuwe bedrijventerreinen, in totaal zo’n 80 hectare, en kantoren van het Rijk.

Veeningen: "Waar ik ook heel blij mee ben is dat het Rijk de ambitie van Almere heeft onderschreven om zich in de toekomst als hightech regio te kunnen ontwikkelen. Wij verwachten dat dit een bijdrage levert aan innovatieprojecten en onderzoek, een veerkrachtig MKB en een gunstig start-up- en scale-up klimaat. Wij willen ons als een belangrijke groeimotor van de Nederlandse economie verder ontwikkelen en dit is een belangrijke steun in de rug."

Cruciaal voor deze ontwikkeling is volgens de gemeente dat er serieus werk gemaakt wordt van het versterken van de kennisinfrastructuur met universitaire (technische) opleidingen in Almere.  De gemaakte langjarige afspraken om samen te werken aan economische ontwikkeling van de regio en aan verdere bekostiging van het versterken van de kennisinfrastructuur helpen daarbij.

Zorgen

Naast de positieve uitkomsten heeft Almere ook zorgen, bijvoorbeeld over de verschuiving bij het Rijk van investeringen in nieuwe infrastructurele werken naar instandhouding en beheer. Dit heeft geleid tot het besluit om de verbreding van de A27 te pauzeren. Almere blijft volgens de gemeente samen met haar partners het belang van deze verbreding onder de aandacht brengen.

Zonder deze verbreding komt de wegbereikbaarheid, en daarmee ook de baanbereikbaarheid, van Almeerders onder druk te staan. Ook de netcongestie, waardoor nieuwe bedrijven en voorzieningen niet aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet, blijft volgens de gemeente een probleem: "het Rijk heeft gelukkig aangegeven te willen meedenken over oplossingen."


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente


Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 432