Verzekeringen afsluiten is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een eigen bedrijf gaat starten. Er moet immers een goed boekhoudprogramma komen, een bedrijfswebsite en wellicht wil je wat personeel aannemen.

Maar het afsluiten van verzekeringen is absoluut een onderdeel waar je tijd voor vrij moet maken. De verzekeringen zijn in Nederland niet verplicht, maar kunnen wel goed van pas komen. 

Deze verzekeringen voor een eigen bedrijf moet je hebben

Wat gebeurt er als je als schoonmaakbedrijf de dure vaas van een klant omverstoot tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden? En heb je genoeg geld om een schadeclaim bij een fout advies te betalen?

Het zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je met je eigen bedrijf aan de slag gaat. Als je niet voldoende financiële buffer hebt om de schades zelf te betalen, hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt jezelf er gemakkelijk tegen verzekeren.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (Avb)

Bij het uitvoeren van werkzaamheden en voortvloeiende schades kun je daar aansprakelijk voor worden gesteld als onderneming. De meeste bedrijven hebben zelf niet voldoende geld om die schades te kunnen dragen.

Daarom is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (Avb) zeker een verzekering die het overwegen waard is. Daarmee kun je voorkomen dat je zelf die dure vaas of laptop van een klant hoeft te vergoeden.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je aan de slag gaat als consultant of adviseur, dien je er rekening mee te houden dat je ook fouten kunt maken. Zeker in het begin, na de start van de onderneming, komen dit soort fouten nog vaak voor. Daar leer je uiteraard van, maar het wordt vervelend als blijkt dat je klant er schade door ondervonden heeft. Hij kan je aansprakelijk stellen voor de geleden schade.

Zo’n schadeclaim kan al snel behoorlijk oplopen. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen deze schadeclaims. Zo hoef je de schade niet zelf te vergoeden.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Het kan gebeuren dat je een klant treft die een andere opvatting over een geleverde dienst of product heeft dan de ondernemer. Daardoor is de kans groot dat je vroeg of laat een advocaat of jurist nodig hebt om een juridisch geschil af te wikkelen.

Advocaten zijn over het algemeen prijzig, terwijl één op de drie ondernemers in een juridische strijd belandt. Daarom is een zakelijke rechtsbijstandverzekering altijd een verzekering om te overwegen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (Aov)

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt per 2027 verplicht, maar is nu nog een optie. Als je ziek wordt en je werk niet meer kunt uitoefenen, raak je arbeidsongeschikt. Je kunt je tegen deze financiële tegenslagen verzekeren met een aov.

Op die manier krijg je doorbetaald als je tijdelijk je werk niet meer kan doen door ziekte.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente


Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360