Almeerders kunnen op vertoon van een coupon een gratis zak compost ophalen bij het Upcyclecentrum in Almere Haven en de recyclingperrons in Almere Poort en Almere Buiten. Met de gratis compost bedankt de gemeente inwoners voor hun inspanningen om gft gescheiden aan te leveren.

De actie loopt tot 15 april of zolang de voorraad strekt.

Wethouder circulaire grondstoffen Jesse Luijendijk: "Veel Almeerders scheiden hun gft al goed. Daar ben ik heel blij mee, en ik hoop dat steeds meer Almeerders dit voorbeeld gaan volgen. Want compost is belangrijk: een groene tuin vol planten en dieren begint bij een gezonde bodem."

In het gft ermee

De actie is onderdeel van de campagne 'In het gft ermee!', die half december 2023 van start ging. De campagne is bedoeld om inwoners duidelijk te maken hoe zinvol het is om gft in de juiste container te doen. Daarnaast gaat de gemeente Almere de gft-containers strenger controleren.

Uit onderzoek blijkt dat er vaak afval in de gft-containers zit dat daar niet in thuishoort, en dat er veel gft en etensresten in het restafval zitten. "Dat is zonde, want restafval wordt verbrand. Dat kost geld en is slecht voor het milieu. Een volle gft-container levert zo'n 15 tot 20 kilo compost op", aldus de gemeente.

Tuinders in Flevoland gebruiken de compost voor de groenten die te koop zijn in Almeerse supermarkten. Maar de gemiddelde inwoner van Almere gooit elk jaar nog zo'n 50 kilo gft en etensresten in de restafvalcontainer. Zo gaat veel compost verloren.

Locaties

De locaties waar op vertoon van de coupon, gratis compost kan worden afgehaald:

  • De Steiger 113, Almere Haven
  • Argonweg 81, Almere Poort
  • Vlotbrugweg 36, Almere Buiten

De coupon:


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 432