Hebben jouw tuinmeubelen hun beste tijd wel gehad? Of ben je onlangs verhuisd naar een huis met tuin? Grote kans dat je op zoek gaat naar nieuwe meubels voor je tuin. In plaats van kopen kun je er ook voor kiezen om zelf tuinmeubelen te maken.

Veel mensen weten alleen niet hoe ze dit aanpakken. Daarom helpen wij je hier in deze tekst een handje bij.

Zoek of maak een bouwtekening

Als je van plan bent zelf tuinmeubelen te maken, dan doe je er goed aan om gebruik te maken van een bouwtekening. Heb je ervaring met het maken van dit soort tekeningen? Dan kun je dit zelf doen. Je kunt straks dan zeggen dat je de meubelen echt helemaal zelf ontworpen hebt. Weet je niet hoe je een bouwtekening maakt?

Geen probleem, want online zijn er genoeg bouwtekeningen van tuinmeubelen te vinden. Hierdoor kan vrijwel iedereen zelf tuinmeubelen maken. Het is wel van belang dat je de bouwtekening nauwkeurig volgt. Een klein foutje kan er immers al voor zorgen dat een tuinmeubel binnen de kortste keren sneuvelt. 

Kies een houtsoort

De meeste tuinmeubelen worden gemaakt van hout. Omdat er nogal wat verschillende soorten hout zijn, is het verstandig om eerst te bepalen welke houtsoort je wilt gebruiken. Neem hier de tijd voor, want je wilt uiteraard dat de meubelen zo lang mogelijk meegaan. Verdiep je daarom goed in de verschillende houtsoorten en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. 

Baseer je keuze niet alleen op de uitstraling, maar kijk ook naar de manier waarop het hout behandeld moet worden. De ene houtsoort behandel je met olie of beits, terwijl bij de andere aflakken met beits of grondverf voldoende is. 

Sla de benodigde materialen in

Hout is niet het enige wat je nodig hebt als je tuinmeubelen gaat maken. Zo heb je bijvoorbeeld ook schroeven en/of lijm nodig om de verschillende onderdelen aan elkaar te bevestigen. En wat te denken van beits, olie of lak om het meubel te behandelen als je deze klaar hebt? Maak daarom altijd eerst een lijstje met alles wat je nodig hebt voordat je aan de slag gaat. 

Als je de bouwtekening van internet haalt, staat hier ongetwijfeld een lijstje bij met alle spullen die je nodig hebt. Is dit niet het geval? Denk dan goed na en noteer alles wat in je opkomt. Zorg er bovendien voor dat je het juiste gereedschap in huis hebt om zelf tuinmeubelen te maken. 

Vergeet de tuinkussens niet

Ondanks dat hout niet het meest comfortabele materiaal is om op te zitten, worden veel tuinmeubelen er toch van gemaakt. Gelukkig kun je het zitcomfort van houten meubelen vergroten met behulp van tuinkussens. Weet je nu al dat je de meubelen wilt voorzien van kussens? Houd hier dan alvast rekening mee bij het bepalen van de afmetingen van de meubelen.

Je kunt dan kussens met een standaardmaat kopen, waardoor je ze niet op maat hoeft laten maken. Onderaan de streep kun je hierdoor flink besparen en dat is altijd mooi meegenomen.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 432