Verbindt je met ons!

niets meer
missen?

Overige

Stichting AAP redt dieren uit Frans circus tijdens grote politie-inval

Stichting AAP redt dieren uit Frans circus tijdens grote politie-inval

Wil jij een reclamevrije website?
Dat kan! Voor slechts €3,- per jaar zie je géén advertenties meer. Tevens steun je ons financieel! Klik hier voor álle voordelen en informatie.
Tijdens een grootschalige politie-inval bij een Frans circus heeft Stichting AAP vier bavianen en een poema gered. De gemoederen liepen zo hoog op dat de reddingsoperatie dreigde te escaleren. Inmiddels zijn de dieren onderweg naar Stichting AAP in Almere. Samen met de Franse collega-organisatie 30 Millions d'Amis zet AAP zich al tien jaar in om de dieren weg te krijgen uit het aftandse circus. Nu is het eindelijk gelukt. AAP-directeur David van Gennep laat weten opgelucht te zijn. "De sfeer was grimmig; er werden meerdere bedreigingen geuit aan ons adres. Er werden bavianen losgelaten en voorspeld dat 'we zouden sterven op de snelweg'. Maar de dieren zijn nu veilig en daar gaat het uiteindelijk om." Dat er zoveel jaar overheen is gegaan voordat de dieren daadwerkelijk weggehaald konden worden, is geen uitzondering in de Franse circuswereld. Van Gennep: "Het is altijd een ingewikkelde zaak. De wetgeving omtrent het houden van circusdieren is moeilijk te controleren, onder andere omdat circussen niet lang op één plek blijven." Wat de situatie extra complex maakt, is dat de emoties tijdens zo'n inbeslagname vaak hoog oplopen. Meer dan eens ontstaan er vechtpartijen en worden de betrokken partijen ernstig geïntimideerd.

Politie-actie

Om uiteindelijk de dieren alsnog in beslag te kunnen nemen, werd er daarom in het geheim een grootschalige inbeslagname op touw gezet. Hierbij waren tientallen politieagenten op de been om zo de veiligheid van de betrokken partijen te waarborgen. Desondanks was de sfeer vijandig en emotioneel. Bij aankomst kreeg AAP bovendien een flinke teleurstelling te verwerken. "Tot anderhalve week geleden zaten er nóg drie bavianen en een panter in het circus. Die bleken vandaag op mysterieuze wijze verdwenen te zijn. Heel triest. Wat er met hen gebeurd is, zullen we waarschijnlijk nooit weten." AAP is opgelucht dat de overgebleven dieren wél zijn weggehaald uit hun oude omstandigheden, die ronduit afschuwelijk waren. De dieren zaten in smerige, gammele kooien en leefden in hun eigen vuil. Gebruikt voor shows werden ze overigens niet meer; ze dienden voornamelijk als bezienswaardigheid. Bezoekers konden langs de kooien lopen en letterlijk aapjes kijken. Bezoekers van het circus sloegen meerdere keren alarm bij AAP en 30 Millions d'Amis over de benarde situatie van de dieren, waarna bij de autoriteiten opnieuw werd aangedrongen op ingrijpen. Deze zaak is een goed voorbeeld van de problematiek omtrent het gebruik van wilde dieren in de entertainmentindustrie. Van Gennep legt uit waarom het zo belangrijk is hier een permanente oplossing voor te vinden, het liefst op Europees niveau. "Momenteel is er wel normatieve wetgeving waar een circuseigenaar aan moet voldoen, maar die verschillen per land en zelfs per regio. Omdat een circus rondreist, is dit eigenlijk niet te handhaven. Bovendien verandert er dan niets aan het feit dat wilde dieren in het circus moeten leven, een omgeving die altijd afbreuk doet aan hun welzijn. De enige effectieve oplossing is daarom een totaalverbod op het gebruik van wilde dieren in het circus."

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van dit artikel de moeite waard? Klik hier om dit artikel te delen op social media. We zijn je dankbaar!


25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar. Ik schrijf overigens aan een nieuw boek: thriller, misdaad en Almere. Lees hier meer daarover.

Actuele artikelen

Advertentie (verbergen?)

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 3.2 ℃
Voelt als 0.3 ℃
Gemiddeld
Laagst 2.7 ℃ (00.00 uur)
Hoogst 3.3 ℃ (08.20 uur)

Bekijk actuele weer

(Advertentie verbergen?)

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog
Sale (NL)