Met een knappe derde plaats in het dagklassement van de derde en laatste race van het BNL-kampioenschap beŽindigde Rick Bouthoorn de strijd om de Benelux-titel met zijn beste seizoenprestatie in de titelstrijd.

De elfjarige karter uit Almere had de smaak flink te pakken in de vier races in de Minimax-klasse. "Ik ben tevreden", zei Rick na afloop op de kartbaan van Genk.

"Ik was gegaan voor een plek in de top vijf en dat is gelukt. Mooi dat ik hier het beste resultaat in de BNL pak. In Ostricourt werd ik zesde en in Genk tijdens de eerste BNL werd ik twaalfde." En dus kon Bouthoorn tevreden concluderen dat er een duidelijke opgaande lijn in zijn prestaties is waar te nemen. Een opsteker ook met het oog op de laatste twee rondes van het Nederlands kampioenschap waar hij ook graag wil laten zien hoezeer hij dit seizoen als rijder is gegroeid.

Hoop op hogere klassering

Toch had Rick in Genk stiekem op een nog hogere klassering gehoopt. Helaas werd hij in de laatste race in tweede positie van de baan gereden. Zodoende moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de zesde plaats in de race. "Anders had ik nog derde in het kampioenschap kunnen worden", wist Rick. Het had ook prima gepast in zijn seizoen waarin hij sowieso steeds heel sterk heeft gepresteerd. Zo werd de rijder van Montfoort Motorsports dit seizoen vijfde tijdens de finale van het Europees kampioenschap in Oostenrijk.

Hoewel het voor een sportman altijd belangrijk is zo goed mogelijk te presteren, wil Rick dat dit jaar misschien nog wel meer dan andere jaren. Hij is namelijk bezig aan zijn laatste jaar in de minimax-klasse. Hij wil dan ook zoín goed mogelijke prestaties kunnen overleggen omdat hij per 2017 voortaan bij de Rotax Max junioren rijdt. "Ik ben best wel lang en daardoor wat te zwaar voor de minimax. Ik kan niet nog een jaar door in de minimax; ik pas nu al bijna niet meer in mijn kart", legde Rick uit.

Toch leek hij daar afgelopen weekeinde weinig last van te hebben, getuige zijn uitstekende optreden op het Belgische asfaltlint. Alleen de eerste kwalificatie ging even wat minder. Daarin snelde hij naar de veertiende tijd. Misschien niet optimaal voor de eerste race, maar Rick liet zich er niet door ontmoedigen en zette alles op alles om daarin toch een mooi resultaat neer te zetten: "Ik wilde gewoon zo ver mogelijk naar voren zien te komen. Dat lukte ook wel", luidde zijn analyse. Zijn opmars staakte pas op plaats zes en daarmee had hij zich een behoorlijke uitgangspositie voor race twee verschaft.

Rick liet daarin niets aan duidelijkheid te wensen over voor wat betreft zijn ambities. De jonge Almeerder spoot bij de start van zes naar twee en bewees dat het met zijn snelheid wel goed zat. Helaas werd hij door een andere rijder in het vuil geduwd waardoor hij wijd ging in de hairpin aan het einde van het rechte stuk ter hoogte van de Europalaan. ďIk viel toen terug naar de derde plaats en moest vechten om die plek te behouden. Jammer genoeg kwam ook de nummer vier me aan het einde van het rechte stuk voorbij. Daarna heb ik de hele race constant proberen te rijden om de vierde positie vast te houden.Ē

Voorsprong

Tijdens de kwalificatie op zondag denderde Rick in de regen naar de poleposition en was de concurrentie overduidelijk gewaarschuwd: Rick Bouthoorn is snel. Bij de start pakte Rick kopstart en bouwde al snel een voorsprong die opliep tot vier seconden. "De nummer twee kwam steeds dichterbij en haalde me uiteindelijk in. Ik heb hem toen maar laten gaan; ik heb aan de punten gedacht. Ik wilde geen gekke dingen doen, maar finishen en de tweede plaats gaf uitzicht op een podium."


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit sport


Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360