Donderdag is de vuurwerkverkoop van start gegaan: tot en met zaterdag mag er vuurwerk worden verkocht welke zondagavond vanaf 18.00 uur mag worden afgestoken! Maar, hoe zorg je nu voor een veilige(re) jaarwisseling?

In dit artikel vindt je een aantal tips over een veilige(re) jaarwisseling.

1. Verplaats uw vuilcontainer

Heb je je vuilcontainers standaard in de voortuin staan? Verplaats deze op oudejaarsdag voor de zekerheid naar de achtertuin: zo staat je container veilig waarbij er geen vuurwerk in uw container gegooid kan worden.

2. Laat de hond tijdig uit

Vuurwerk mag worden afgestoken op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur: goed om vóór 18.00 uur nog even met de hond naar buiten te gaan! Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je hond even in de achtertuin zijn/haar behoeften te laten doen.

Na 02.00 uur wordt het voor dieren weer iets veiliger op straat: na deze tijd mag er namelijk geen vuurwerk meer worden afgestoken.

3. Negeer angst van huisdieren

Merk je dat huisdieren bang zijn voor het vuurwerk tijdens het uitlaten, of wanneer zij binnen zitten en bang zijn voor de geluiden buiten? Negeer vooral de angst en geef niet toe aan hun angst - hiermee bevestig je dat ze bang mogen zijn en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zet binnenshuis wat muziek op, zorg dat zij een veilig plekje hebben waarbij zij mogelijk geen lichtflitsen vanuit buiten zien en zorg voor voldoende afleiding: speelgoed en koekjes doen wonderen.

4. Steek veilig vuurwerk af

Ga je vuurwerk afsteken? Zorg er dan voor dat je geen brandbare kleding aan hebt, ook een capuchon kun je beter niet dragen. Ook is het verstandig om te letten op je omstanders, een aansteeklont te gebruiken, niet-ontploft vuurwerk géén tweede keer af te steken en te letten op de windrichting.

Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen: gebruik dan een vuurwerkbril, zet vuurwerkpotten tussen twee stenen (of vuurwerkklem) en gebruik voor grote vuurpijlen een pvc-buis die je in de grond bevestigt.

Fijne jaarwisseling!


style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-1549742590686046"
data-ad-slot="6481007514"
data-ad-format="auto">

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit