Klik om te vergroten

Aansprakelijkheid en schadevergoeding bij kop-staartbotsing
Laatste update: woensdag 24 januari 2018 - 12:47 uur


Je kent het wel: je staat in de file en je bent voornamelijk aan het optrekken, remmen en weer optrekken. Soms moet je wat harder remmen dan je van tevoren had gedacht. Sta je eindelijk op tijd stil, zal je net zien dat de automobilist achter je minder goed zat op te letten - Boem! Hé bah. Auto's aan de kant en dan maar een schadeformulier invullen. Nadat alle gegevens uitgewisseld zijn vervolg je je weg naar huis. Na het eten krijg je last van je nek en je hoofd. Zal wel door de stress en spanning komen denk je en je gaat slapen, maar wat nu als die pijn aanhoudt en ja na een paar dagen werken erachter komt dat je dat niet trekt? Je meldt je ziek en je moet van de huisarts naar de fysiotherapie. Lekker dan, daar ben je niet voor verzekerd. Of wel?

Letsel

Het is niet ongewoon dat je na de aanrijding zelf nog niet meteen merkt dat je ergens pijn hebt. Je zit vol adrenaline. Als je tot rust komt (soms de volgende dag pas) kan het zijn dat je last van je nek, rug en/of hoofd krijgt. Meld dat dan in ieder geval bij de huisarts. Uiteraard kun je tijdens een aanrijding ook ander letsel oplopen, zoals:
  • Botbreuken
  • Blauwe plekken
  • Wonden

Achterop aanrijder meestal aansprakelijk

Degene die achter jou rijdt, moet voldoende afstand van jou bewaren om op tijd stil te kunnen staan. Op het moment dat jij hard moet remmen, moet de bestuurder in de auto achter jou hard genoeg kunnen remmen om stil te staan voordat hij op jouw auto botst. In de meeste gevallen is daarom de achterop aanrijder aansprakelijk. In Nederland is het verplicht om een verzekering voor je auto af te sluiten. De verzekering van de achterop aanrijder zal dan niet alleen de schade aan jouw auto vergoeden, maar ook jouw letselschade. Je kunt dan denken aan:
  • Je loopt inkomen mis
  • Je moet je eigen risico en de fysiotherapeut betalen
  • Je kan je huishouden niet meer zelf doen
  • Je kan je hobby (voorlopig even) niet meer voorzetten
  • Je was net begonnen te verbouwen en kan dat nu niet zelf afmaken

Schade verhalen

Als je schade hebt door een verkeersongeval en je denkt dat een ander aansprakelijk is, is het verstandig om een letselschadejurist te benaderen. Deze kan namens jou de tegenpartij aansprakelijk stellen en jouw schadevergoeding verhalen. Deze hulp is meestal kosteloos.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media!