❤️ Steun Almere Nieuws - klik hier! ❤️
Klik om te vergroten


[Column] Fijnfisjenie met juf Ank
Laatste update: maandag 29 januari 2018 - 12:49 uurSinds een aantal jaren heb ik de magie van carnaval in Brabant ontdekt: de optochten, tonpraters en natuurlijk de muziek - het belangrijkste ingrediënt van carnaval. Het hele jaar door wordt er natuurlijk Apres Ski-muziek geproduceerd wat te gebruikelijk is voor het carnavalsseizoen maar de échte carnavalskrakers worden toch wel de wereld in geslingerd in de laatste weken voordat carnaval daadwerkelijk losbarst in februari. Nu is het zo dat je met muziek direct hoort of iets aanslaat, in welk genre dan ook. Een aantal jaren geleden hoorde je voorafgaand aan de zomer ineens een plaat van Gusttavo Lima (Balada) opduiken. Dan weet je gewoon dat niemand anders daar nog overheen kan komen. Afgelopen zomer was dit het geval met Luis Fonsi en Daddy Yankee's Despacito. Magie van een carnavalskraker is natuurlijk een dubbelzinnige tekst, pakkende melodie, re-make van iets ouds of gewoon iets achterlijks waarvan je denkt: "Hier had iemand in 1960 ook wel mee aan kunnen komen." Zo heb je bijvoorbeeld Lamme Frans van wie alles wat hij aanraakt spontaan in bier veranderd: op de valreep slingert hij nog even 'Alles moet op' de wereld in, gebaseerd op 'Alles is op' van Samson & Gert. Weer geniaal bedacht. Ook de ode van de Zware Jongens aan de Kneu (een trekvogel - ik heb het nagezocht en ja hij bestaat echt) is goud want wat krijg je als je 'kneu' heel vaak achter elkaar zegt? Juist, dolle pret met een biertje op tijdens de carnaval. Afgelopen week was bij de NPO-serie 'De Luizenmoeder' te zien hoe juf Ank een simpel kinderliedje zong voor haar klas. Carnavals-eindbaas André van Duin bleek ook één van de kijkers te zijn en toverde het liedje bij De Wereld Draait Door heel simpel om in iets wat zomaar een carnavalskraker kan zijn - hij benadrukte daarbij dat hij niet van plan was om het liedje daadwerkelijk op te nemen. Omdat er natuurlijk hordes veel mensen kijken naar De Wereld Draait Door, is het slechts een kwestie van tijd. De Gebroeders Rossig doken de studio in en leverden binnen 3 uur een carnavalskraker af. Op dit moment wist ik: "Ja, einde, klaar. Dit is hem voor dit seizoen." Mijn rood-witte sjaal ligt voor komend seizoen alweer klaar, het merendeel van de teksten ken ik alweer uit mijn hoofd dus we kunnen er weer tegenaan komend carnavalsseizoen. Omdat ik graag alles geprobeerd wil hebben in het leven (wat mij tot nu toe aardig lukt) heb ik vannacht mijn producer aan het werk gezet om een melodie te genereren voor een carnavalsplaatje. Kwestie van een dubbelzinnige tekst bedenken en inzingen maar. Of dat nog voor komend carnavalsseizoen lukt is natuurlijk de grote vraag, anders bewaren we dit gewoon voor het volgende jaar. Fijnfisjenie.

Max Joling - Columnist


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel deze column

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar deze column delen ook! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.