Verbindt je met ons!

niets meer
missen?

Politiek en gemeente

"680 van de 700 vluchtelingen in de bijstand in Almere"

"680 van de 700 vluchtelingen in de bijstand in Almere"

De beste hotels, de beste deals!
Ontdek vakantie in eigen land of in de buurlandjes, het scherpst geprijst via Hotels.nl! Waar ga jij heen deze zomer?

Meer informatie

Van de 700 erkende vluchtelingen, hebben er tot nu toe slechts 20 een betaalde baan gevonden. De rest zit nog in de bijstand. Dat zegt wethouder Froukje de Jonge (CDA) in een interview met het blad Sociale Vraagstukken.

"In het begin krijgt elke vergunninghouder een bijstandsuitkering, dat is logisch. Maar na 5 jaar zitten ze daar nog steeds in, en na 10 jaar nog steeds", aldus De Jonge.

De Jonge zegt dat het echt veel beter moet: "tot nu toe is de uitstroom 20 personen op de groep van 700 vergunninghouders, dat is maar 3 procent."

"Opvang geen succes"

De CDA'er vindt de opvang geen succes en zegt dat men het daar eigenlijk niet over mag hebben. "Veel gesprekken stranden in: deug je wel of deug je niet. Maar gemeenten moeten niet 'iets vinden' maar dingen 'doen' voor nieuwkomers."

Gemeenten moeten zorgen voor onderdak, dat mensen de taal leren, werk vinden en meedoen in de samenleving, "en daar zijn we by far nog niet goed genoeg in" - aldus De Jonge.

Huurwoningen

De 700 vergunninghouders hebben inmiddels wel al een huurwoning, de keerzijde is daarvan dat de wachttijd voor Almeerders daardoor flink is opgelopen. 

De Jonge voerde tijdens bewonersbijeenkomsten ook gesprekken hierover. "Dan praat je met mensen die zich benadeeld voelen omdat bijvoorbeeld hun eigen kinderen al jaren geen woning kunnen krijgen."

"Hoogopgeleide Syriërs"

De Jonge zegt dat er in Almere vooral geen hoogopgeleide Syriërs heeft waar men in het publieke debat zo over spreekt. "Ook niet in andere steden die ik spreek. Uit een assement die wij doen blijkt dat slechts 1 tot 2 procent HBO/WO-niveau heeft."

Het volledige interview met wethouder De Jonge is hier te lezen.


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van dit artikel de moeite waard? Klik hier om dit artikel te delen op social media. We zijn je dankbaar!


25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar. Ik schrijf overigens aan een nieuw boek: thriller, misdaad en de stad Almere. Lees hier meer daarover.

Actuele artikelen

Ben jij de 26.309
e
volger?

Advertentie (verbergen?)

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie (verbergen?)

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 11.1 ℃
Voelt als 11.1 ℃
Gemiddeld
Laagst 10.8 ℃ (01.30 uur)
Hoogst 14.1 ℃ (00.00 uur)

Bekijk actuele weer

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog