"680 van de 700 vluchtelingen in de bijstand in Almere"
Klik om te vergroten


"680 van de 700 vluchtelingen in de bijstand in Almere"Geplaatst door Max Joling
Laatste update op woensdag 21 maart 2018 om 17:07 uur


Van de 700 erkende vluchtelingen, hebben er tot nu toe slechts 20 een betaalde baan gevonden. De rest zit nog in de bijstand. Dat zegt wethouder Froukje de Jonge (CDA) in een interview met het blad Sociale Vraagstukken.

"In het begin krijgt elke vergunninghouder een bijstandsuitkering, dat is logisch. Maar na 5 jaar zitten ze daar nog steeds in, en na 10 jaar nog steeds", aldus De Jonge.

De Jonge zegt dat het echt veel beter moet: "tot nu toe is de uitstroom 20 personen op de groep van 700 vergunninghouders, dat is maar 3 procent."

"Opvang geen succes"

De CDA'er vindt de opvang geen succes en zegt dat men het daar eigenlijk niet over mag hebben. "Veel gesprekken stranden in: deug je wel of deug je niet. Maar gemeenten moeten niet 'iets vinden' maar dingen 'doen' voor nieuwkomers."

Gemeenten moeten zorgen voor onderdak, dat mensen de taal leren, werk vinden en meedoen in de samenleving, "en daar zijn we by far nog niet goed genoeg in" - aldus De Jonge.

Huurwoningen

De 700 vergunninghouders hebben inmiddels wel al een huurwoning, de keerzijde is daarvan dat de wachttijd voor Almeerders daardoor flink is opgelopen. 

De Jonge voerde tijdens bewonersbijeenkomsten ook gesprekken hierover. "Dan praat je met mensen die zich benadeeld voelen omdat bijvoorbeeld hun eigen kinderen al jaren geen woning kunnen krijgen."

"Hoogopgeleide Syriërs"

De Jonge zegt dat er in Almere vooral geen hoogopgeleide Syriërs heeft waar men in het publieke debat zo over spreekt. "Ook niet in andere steden die ik spreek. Uit een assement die wij doen blijkt dat slechts 1 tot 2 procent HBO/WO-niveau heeft."

Het volledige interview met wethouder De Jonge is hier te lezen.

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.