Het weer in Almere

 • Vandaag

  Wo 30 november 2022
  8 °C
 • Morgen

  Do 01 december 2022
  7 °C
 • Overmorgen

  Vr 02 december 2022
  4 °C

Meer weer? Klik hier

Woensdag 30 november 2022
6.1 °c
2

Word jij onze 38,728e volger?

instagram

linkedin

Duizenden lantaarnpalen in Almere voorzien van duurzame LED-lampen

Politiek en gemeente

Het nieuwe ontwerp door Friso Kramer (foto: aangeleverd)


Fabrikant Lightwell heeft in samenwerking met het Almeerse sociale werkbedrijf Tomingroep ruim 4000 nieuwe kegelarmaturen geproduceerd welke afgelopen tijd op lantaarnpalen door heel Almere zijn gemonteerd.

"Dankzij deze nieuwe samenwerking gingen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag met de productie van de straatverlichting in hun eigen stad", vertelt een woordvoerster van fabrikant Lightwell.

Ontwerp

Het ontwerp van Dutch designer Friso Kramer is voorzien van energiezuinige LED-lampen die tot wel 100.000 branduren meegaan.

De 'Friso Kramer LED-lamp' heeft een speciale lichtkap met frosted afwerking die verblinding voorkomt. "Het is een modern ontwerp dat perfect verlicht met een laag verbruik en minimale lichtvervuiling. De Luxis-armaturen zijn klassiek en universeel toepasbaar en voorzien van speciale fietspadlenzen voor extra zijwaartse uitstraling", aldus de woordvoerster.

Technologie

Tomingroep voert niet alleen de productie uit voor Lightwell om de nieuwe verlichting vervolgens te gebruiken in Almere maar ook in Rotterdam, Amsterdam en Heerhugowaard.

De nieuwe straatverlichting is onder andere geplaatst in Stedenwijk, Waterwijk en rondom het stadhuis van Almere. Technologie als sensoren en andere systemen (als camera's en WiFi) kunnen eenvoudig worden geïntegreerd - ook na plaatsing van de lampen.

De gemeente Almere heeft de ambitie om in de toekomst gebruik te maken van de bovengenoemde technologieën.

"Echte productiestad"

"Het was ons doel om Almere te laten profiteren van de nieuwste technologische snufjes, maar ook van de beste kwaliteit tegen een scherpe prijs", vertelt Sjaak Roosenboom (technisch beheeradviseur van gemeente Almere).

Volgens Roosenboom was Lightwell wat dat betreft een schot in de roos en wordt er ingezet op een samenwerking voor de lange termijn. 

"Het begint in elk geval ontzettend goed met de plaatsing van deze prachtige armaturen en het feit dat Almere dankzij Lightwell een echte productiestad aan het worden is. Wat begon met een aanbesteding is uitgegroeid tot het plaatsen van innovatieve openbare verlichting die de stad veiliger maakt en tegelijkertijd mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. Dat is natuurlijk in alle opzichten een geweldige ontwikkeling", aldus Roosenboom.

[img caption=Friso Kramer ontwierp in 1960 al voor lantaarnpalen (foto: aangeleverd)]http://www.almere-nieuws.nl/media/images/745244532033984739.jpg[/img]Meer artikelen in politiek en gemeente


Uitgelicht door de redactie

Het weer in Almere

 • Vandaag

  Wo 30 november 2022
  8 °C
 • Morgen

  Do 01 december 2022
  7 °C
 • Overmorgen

  Vr 02 december 2022
  4 °C

Meer weer? Klik hier

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only
Tips! Stuur in!