Klik om te vergrotenHet nieuwe ontwerp door Friso Kramer (foto: aangeleverd)


Duizenden lantaarnpalen in Almere voorzien van duurzame LED-lampen
Laatste update: dinsdag 17 april 2018 - 13:34 uurFabrikant Lightwell heeft in samenwerking met het Almeerse sociale werkbedrijf Tomingroep ruim 4000 nieuwe kegelarmaturen geproduceerd welke afgelopen tijd op lantaarnpalen door heel Almere zijn gemonteerd.

"Dankzij deze nieuwe samenwerking gingen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag met de productie van de straatverlichting in hun eigen stad", vertelt een woordvoerster van fabrikant Lightwell.

Ontwerp

Het ontwerp van Dutch designer Friso Kramer is voorzien van energiezuinige LED-lampen die tot wel 100.000 branduren meegaan.

De 'Friso Kramer LED-lamp' heeft een speciale lichtkap met frosted afwerking die verblinding voorkomt. "Het is een modern ontwerp dat perfect verlicht met een laag verbruik en minimale lichtvervuiling. De Luxis-armaturen zijn klassiek en universeel toepasbaar en voorzien van speciale fietspadlenzen voor extra zijwaartse uitstraling", aldus de woordvoerster.

Technologie

Tomingroep voert niet alleen de productie uit voor Lightwell om de nieuwe verlichting vervolgens te gebruiken in Almere maar ook in Rotterdam, Amsterdam en Heerhugowaard.

De nieuwe straatverlichting is onder andere geplaatst in Stedenwijk, Waterwijk en rondom het stadhuis van Almere. Technologie als sensoren en andere systemen (als camera's en WiFi) kunnen eenvoudig worden geïntegreerd - ook na plaatsing van de lampen.

De gemeente Almere heeft de ambitie om in de toekomst gebruik te maken van de bovengenoemde technologieën.

"Echte productiestad"

"Het was ons doel om Almere te laten profiteren van de nieuwste technologische snufjes, maar ook van de beste kwaliteit tegen een scherpe prijs", vertelt Sjaak Roosenboom (technisch beheeradviseur van gemeente Almere).

Volgens Roosenboom was Lightwell wat dat betreft een schot in de roos en wordt er ingezet op een samenwerking voor de lange termijn. 

"Het begint in elk geval ontzettend goed met de plaatsing van deze prachtige armaturen en het feit dat Almere dankzij Lightwell een echte productiestad aan het worden is. Wat begon met een aanbesteding is uitgegroeid tot het plaatsen van innovatieve openbare verlichting die de stad veiliger maakt en tegelijkertijd mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpt. Dat is natuurlijk in alle opzichten een geweldige ontwikkeling", aldus Roosenboom.

Friso Kramer ontwierp in 1960 al voor lantaarnpalen (foto: aangeleverd)


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.