Verbindt je met ons!

niets meer
missen?

Politiek en gemeente

Onduidelijkheid over terugkeer Rino's Gelato in centrum Almere Buiten

Onduidelijkheid over terugkeer Rino's Gelato in centrum Almere Buiten

De beste hotels, de beste deals!
Ontdek vakantie in eigen land of in de buurlandjes, het scherpst geprijst via Hotels.nl! Waar ga jij heen deze zomer?

Meer informatie

De rechter heeft eind april uitspraak gedaan in een zaak die werd aangespannen tegen de gemeente Almere over een bezwaar op de gewijzigde vergunning van Rino's Gelato in Almere Buiten.

Het incident speelt al sinds vorig jaar toen de ijskraam voor het eerst haar deuren opende. Een andere ijssalon in het centrum van Almere Buiten klopte aan bij de gemeente om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te handhaven waarna de 'juridische strijd' begon. 

In de APV is de regel opgenomen dat kramen aan het eind van elke dag moeten worden weggehaald door de eigenaar. Omdat eigenlijk niemand daar over klaagt, wordt dit al jaren door de gemeente gedoogd. 

IJskraam

In de wintermaanden staan de uitbaters van de ijskraam aan het Philadelphiapad met hun oliebollenkraam welke jaarlijks goed scoort in de AD Oliebollentest. De kraam die daarbij wordt gebruikt is goedgekeurd door de gemeente. 

"De ijssalon is ook een mobiele kraam. Wij wilden graag iets moois maar vooral iets exclusiefs neerzetten. Dat is volgens ons gelukt. Dit is in overleg met de gemeente gegaan, zij hebben ons de toestemming gegeven voor het plaatsen van de ijssalon. Zo'n investering doe je immers niet zomaar", vertelt Karin van Rino's Gelato.

Omdat de regel uit de APV door de gemeente niet werd gehandhaafd, besloot Karin juist voor het uiteindelijke ontwerp van ijskraam: "Doordat de uitbater van de andere ijssalon een handhavingsverzoek indiende bij de gemeente, is de gemeente gaan handhaven. Deze uitbater noemde onze kraam een kiosk, hij was van mening dat het een vast gebouw betrof waar niet de juiste vergunning voor was verleend. "

Bezwaarschrift

Volgens de eisers nam de gemeente Almere hun bezwaarschrift niet in behandeling omdat de termijn daarvoor gesloten zou zijn. In februari vorig jaar wijzigde de gemeente de vergunning van Oliebollenkraam Van Den Houten zodat zij het assortiment konden aanpassen naar zomerproducten.

Bij de aanvraag voor de wijziging werd door de ondernemer ook een tekening bijgevoegd van de nieuwe kraam. 

Na een melding bij handhaving vond ook de gemeente dat de kraam aan het eind van elke dag weggehaald moest worden - wat vreemd is gezien er al jaren lang kramen dag en nacht op hun standplaats staan gevestigd.

Uitspraak

Volgens de rechter is de gemeente Almere nalatig geweest door nergens over de gewijzigde vergunning te publiceren, zodat bekend werd dat er de mogelijkheid bestond om bezwaar in te dienen tegen de wijziging. Hierom had de gemeente het bezwaarschrift in behandeling moeten nemen.

De indieners van het bezwaarschift vreesden dat het vergunnen van kiosken rondom het plein leegstand en verkrotting van het winkelcentrum tot gevolg zou hebben. Ook zou de andere ijsaanbieder in het centrum hieronder lijden.

Voor het bovengenoemde bezwaar konden volgens de rechter geen feitelijke gevolgen worden overlegd en veegde dit daarom van tafel: de eisers zijn geen belanghebbenden.

De rechtbank besliste uiteindelijk dat de gemeente het bezwaarschrift in behandeling had moeten nemen, maar besliste vervolgens ook dat de eisers geen belanghebbenden zijn op basis van de benoemde argumentatie. 

Terugkeer

Volgens Karin blijft het nu onduidelijk of haar ijskraam kan terugkeren: "Na het goede bericht van de rechter, want achteraf had de gemeente niet op het handhavingsverzoek in hoeven gaan, hadden wij goede hoop om terug te keren met onze mobiele ijssalon. Helaas kregen wij van de gemeente het antwoord dat wij enkel mogen terugkeren wanneer wij een verkoopmiddel met zomerse uitstraling van maximaal 10 m2 groot gebruiken, welke dagelijks verwijderbaar is. "

Om een mogelijke terugkeer te ondersteunen is er een petitie in het leven geroepen welke inmiddels al honderden keren is ondertekend. 


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van dit artikel de moeite waard? Klik hier om dit artikel te delen op social media. We zijn je dankbaar!


25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar. Ik schrijf overigens aan een nieuw boek: thriller, misdaad en de stad Almere. Lees hier meer daarover.

Actuele artikelen

Ben jij de 26.309
e
volger?

Advertentie (verbergen?)

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie (verbergen?)

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 11.4 ℃
Voelt als 11.4 ℃
Gemiddeld
Laagst 11.4 ℃ (01.19 uur)
Hoogst 14.1 ℃ (00.00 uur)

Bekijk actuele weer

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog