Ombudsman: "Klacht door AlmereDezeWEEK tegen Herrema ongegrond"
❤️ Draag jij bij aan onze blijvende onafhankelijkheid? - Klik hier voor info! ❤️
Klik om te vergroten


Ombudsman: "Klacht door AlmereDezeWEEK tegen Herrema ongegrond"Geplaatst door Max Joling
Laatste update op maandag 25 juni 2018 om 18:38 uur


De Ombudsman heeft vastgesteld dat de door AlmereDezeWEEK ingediende klacht ongegrond is. Dat blijkt uit het rapport wat de Ombudsman heeft uitgebracht.

Volgens de Ombudsman is de duiding van het bewuste broekzakgesprek niet aangetoond, evenals de symbomen die Herrema heeft verstuurd naar de betreffende redacteur.

Herrema heeft zijn uitleg daarentegen wèl kunnen onderbouwen met bewijzen en verklaringen, onder andere uit zijn privételefoon. 

Blij

Herrema zegt in een verklaring blij te zijn met het uitgebrachte rapport en heeft het voornemen om stappen te ondernemen tegen de krant AlmereDezeWEEK.

"Omdat hiermee fundamentele principes van journalistiek geweld is aangedaan, ligt een klacht bij de Raad voor de Journalistiek nu voor de hand. Ook zal ik eisen dat AlmereDezeWEEK tot rectificatie overgaat en de ongegrondverklaring van de klacht publiceert", aludus Herrema.

Ook overweegt Herrema nadere juridische stappen te ondernemen als het gaat om schadevergoeding wegens reputatiechade.

Coalitie

Herrema besloot om als wethouder op te stappen nadat de coalitiepartijen (op PvdA na) het vertrouwen in de wethouder opzegden, terwijl het college eerder besloot om eerst het onderzoek af te wachten.

Nu het rapport er is komt het gedrag van de coalitiepartijen ChristenUnie, D66, GroenLinks en VVD volgens Herrema ook in het juiste daglicht te staan: "Zonder alle feiten te kennen en zonder de resultaten van het onderzoek af te wachten is het vetrouwen in mij opgezegd. Puur op basis van beeldvorming."

Herrema verwacht concrete stappen van de raad en het college tot eerherstel en compensatie van reputatieschade.

Terugkeer

Ondanks dat Herrema zou kunnen terugkeren, is hij dit niet van plan. Wel verwacht hij van de raad en het college dat er recht wordt gedaan aan hetgeen wat er is gebeurd en dat er adequaat wordt gereageerd op de uitkomsten van het onderzoeksrapport door de Ombudsman.

'Cymbub'

Na het broekzakgesprek en de verstuurde berichten ('cymbub' en een aantal Emoji's) had de betreffende redacteur contact met een collega waarin hij denkt een masturberende wethouder aan de lijn te hebben gehad.

De collega zei vervolgens dat 'cymbub' wel eens 'cumbub' zou kunnen zijn (bellenblazen met sperma). Na het contact tussen de twee redacteuren wordt er door de redacteur in kwestie een bericht verstuurd naar Herrema over het broekzakgesprek waarin hij hem wijst op het broekzakgesprek.

De redacteur zegt er niets mee te gaan doen en adviseert in het vervolg om voorzichtiger te zijn.

Uiteindelijk verscheen er toch een artikel in AlmereDezeWEEK omdat de betreffende redacteur vond dat de werkrelatie ernstig werd verstoord: Herrema reageerde met 'hoop niet dat je rode oortjes hebt gekregen' wat de redacteur beschouwde als een intimiderende en onbetamelijke opmerking.

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊

Reacties

Reacties lezen

Max Joling

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.