Verbindt je met ons!

niets meer
missen?

Columns

Column: Lege gevangenissen

Column: Lege gevangenissen

Mis geen aanbiedingen meer in Almere!
Via de Reclamefolder-app ontvang je wekelijks een nieuw overzicht van alle aanbiedingen bij winkels in de stad.

Informatie

Goed nieuws! Steeds meer gevangenissen, huizen van bewaring, penitentiaire inrichtingen, of welke naam ze ook allemaal dragen - zelf kan ik het verschil maar niet onthouden - sluiten de deuren. In Almere gaat de gevangenis 'Almere Binnen' ook op korte termijn dicht. Beter nieuws is er niet, het ideaalbeeld dat we alle gevangenissen in heel Nederland kunnen gaan sluiten komt steeds dichter bij! Alle lof en waardering verdient onze regering, met in het bijzonder het ministerie van justitie, die al jarenlang met gepaste trots wappert met fantastische cijfers.

Het aantal aangiftes bij de politie over diefstal, bedreiging, verkrachting, poging tot doodslag, chantage, beroving en (poging tot) inbraak blijft maar dalen. De politie behoeft gezien die cijfers ook steeds minder personen op te pakken waardoor tweederde van de agenten zich tegenwoordig mag bezighouden met louter administratieve werkzaamheden zodat onze overheid goed op de hoogte blijft van de mooie resultaten en alles goed gedocumenteerd wordt. Op straat laten bivakkeren van onze gewaardeerde dienders zou ook als provocerend kunnen worden opgevat, agressie kunnen oproepen, met alle nadelige gevolgen voor de genoemde mooie cijfers tot gevolg. Indien een arrestatie onverhoopt niet te vermijden is voelt het Openbaar Ministerie (OM) gelukkig ook steeds minder noodzaak om een strafeis op te leggen die de persoonlijke vrijheid middels een celstraf ondermijnt.

Coniferen planten als werkstraf is immers veel nuttiger, geeft de persoon in kwestie meer levensgeluk -van eminent belang voor zijn gemoedstoestand- en levert tegelijkertijd een bijdrage op aan een beter milieu. Mits de veroordeelde wel op komt dagen, maar dat is slechts een detail in dit verder prachtige, achter een bureau bedachte, werkstraf systeem.

Minder celstraffen, uitgezonderd de economische delicten die ten kostte gaan van de overheid, zoals bijvoorbeeld het achterblijven van een betaling betreffende een verkeersdelict. In een dergelijk geval gaat het immers over levensgevaarlijke personen die een direct gevaar vormen voor onze samenleving. Opsluiting is in dit geval noodzakelijk en meer dan gerechtvaardigd. Dat opsporing en aanhouding van deze criminelen minder opsporing en mankracht behoeft dan potentiële moordenaars is ook mooi meegenomen. Ook onze rechters begrijpen als geen ander dat we allemaal jong zijn geweest en wel eens iets stouts hebben gedaan. Een agent in zijn gezicht spuwen, diefstal plegen, verboden wapenbezit, dronken rijden, poging tot doodslag en een vrouw verkrachten: het gebeurt de besten.

Dat al deze delicten door een en dezelfde persoon in relatief korte tijd worden gepleegd doet daaraan niets af. Hij, ja het is meestal een man, verdient ook een zevende kans om te laten zien dat hij best wel kan functioneren in onze maatschappij. Prettige (tram)reis allemaal!

Willem Miermans - Columnist


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van deze column de moeite waard? Klik hier om deze column te delen op social media. We zijn je dankbaar!


Advertentie (verbergen?)
Willem Miermans is een veelzijdig zelfstandig ondernemer die dertig jaar geleden vanuit Amsterdam in Almere is komen wonen.

Actuele artikelen

Ben jij de 31.141
e
volger?

Advertentie (verbergen?)

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie (verbergen?)

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 15.6 ℃
Voelt als 13.4 ℃
Gemiddeld
Laagst 13.1 ℃ (06.19 uur)
Hoogst 15.9 ℃ (10.00 uur)

Bekijk actuele weer

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog