Blowen. Ik kan het een ieder aanraden. Ja, ik heb het over wiet. In het bijzonder Amnesia Haze. Ik word er ontzettend creatief van - mijn beste ideeën ontstaan daardoor. Ik kan echt genieten van muziek, ben heerlijk ontspannen en ben beter gefocust. Natuurlijk alleen ‘s avonds, als afsluiter van de dag. Wanneer ik spreek over blowen, lijkt het door het maatschappelijke beeld alsof ik verboden teksten uitspreek. Alsof ik iets illegaals aan het verheerlijken ben. Maar, is dat zo? Nee, zo is het maatschappelijke beeld ontstaan. Door onwetendheid, door het ontbreken van zowel kennis als ervaring.

Onlangs verscheen er de publicatie over een onderzoek dat de meeste jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar, de drugs rechtstreeks koopt bij een dealer via WhatsApp. Een menukaart wordt daarbij doorgestuurd als afbeelding, er wordt besteld en even later vindt de bezorging plaats. Tja, gebrek aan alternatieven, hé? Ja, het alternatief is naar de coffeeshop gaan - als die er al is in de regio - die veelal pas geopend is vanaf 16.00 uur tot middernacht. Daarbij nog de kans lopen dat hetgeen je wil hebben, is uitverkocht. Omdat er maar een maximale voorraad in de winkel mag liggen. Een minieme voorraad in vergelijking met hoeveel pallets aan drank er te vinden zijn bij de grootgrutters.

In mijn omgeving zitten een aantal personen die faliekant tegen wiet zijn. ‘Blijf daar toch van af’, ‘stop toch met die rotzooi’ en ‘junkie’ zijn opmerkingen die ik al veelal gehoord heb. Bij doorvragen blijkt dat men het vooral vindt stinken of dat zij bijvoorbeeld zelf eens een hijsje hebben genomen van een joint van een vriend, terwijl zij zelf aan een drankje zaten. Dus combineren - hóe fout. Ja, dan vraag je er om dat het mis gaat. Vanwege andermans ervaringen zou ik er dus maar mee moeten stoppen. Maar, stoppen zij op mijn verzoek dan ook met drank? Niet dat ik er last van heb, maar voor de gelijkwaardigheid.

Geur is een persoonlijke ervaring waarbij je zelf de afweging maakt of je iets lekker vindt ruiken of niet. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik om enigszins gehoor te geven aan iemands geurervaring, achter een schuurtje ben gaan roken. In de regen. Met een jas aan en capuchon op. Het was slechts 8 graden buiten. Terwijl diegene binnen aan de wijn zat. Ik vroeg mij af waar ik in hemelsnaam mee bezig was. Wat als ik binnen, al liggend op de bank, zou roken terwijl diegene voor ieder slokje zijn jas moest aandoen en maar achter het schuurtje moest drinken? Alsof het iets illegaals is, alsof je iets doet wat niet mag. Terwijl er ook ooit tijden waren dat er glazen gevuld met sigaretten op tafel stonden, tijdens een verjaardag.

Wellicht heeft dat ook te maken met het feit dat het voor velen onbekend terrein is. Evenals het platform OnlyFans, waarbij er veelal vol afschuw wordt gereageerd op het bedrijf. Alsof porno anno 2023 compleet nieuw is en je dat met niemand kunt delen. Terwijl er sinds de opkomst van smartphones ook dickpics worden gemaakt. Alsof personen in de jaren ‘70 niet met hun oude Kodak-camera’tje het een en ander op aan erotisch materiaal hebben vastgelegd om het rolletje vervolgens te laten ontwikkelen voor in het gezamenlijke plakboek. Ik denk dat het vooral iets van alle tijden is. Er zouden best oude nog niet ontdekte muurschilderingen bestaan in Egypte waarbij er personen zijn die met een gebald vuistje voor hun mondje zouden reageren. De oudst ontdekte dildo is 28.000 jaar oud. Iets van alle tijden. Zo ook met drank, zo ook met drugs. 

Verdovende middelen zijn er in allerlei categorieën, maar wordt slechts selectief gedoogd in Nederland. 

Over geuren gesproken. Ik kan er absoluut niet tegen wanneer men ‘s morgens om 10.00 uur een ei gaat bakken. Zonder afzuigkap. Op laag vuur, zodat het ei langzaam bakt. Ik ken die mensen. Ik vind het stinken. Hoe ironisch zou het zijn wanneer zij dat in het vervolg buiten doen, achter het schuurtje? 

Al rook ik vijf joints op een avond, de volgende dag heb ik nergens last van. En drank? Ja, we kennen allemaal het fenomeen ‘kater’. Wanneer ik stoned in bed lig, slaap ik vele malen beter dan wanneer ik dronken in bed lig en mag genieten van het welbekende ‘achtbaan-effect’. Ieder zijn voorkeuren. 

Drugs is iets van de nieuwe generatie. Ik denk dat er pas net zo met drugs wordt omgegaan als met drank, wanneer de nieuwe generatie deel uitmaakt van het kabinet. Dat je niet meer verspreid over een x-aantal plekken in Nederland een jointje kunt kopen, maar het net als drank op de hoek van iedere straat en 24 uur per dag te verkrijgen is. Legaliseren. Niet criminaliseren, maar normaliseren. 

Wiet dus. Wanneer je Amsterdam vergelijkt met de kleinste gelovige gehuchten in het land, zit er zeker een verschil wat betreft het maatschappelijke beeld over drugs. Ik geef de voorkeur aan Amsterdam, vanzelfsprekend. Dat je daadwerkelijk bij de samenleving hoort, in plaats van het gevoel te hebben een junk te zijn die iets ongebruikelijks en ongepasts doet.

O ja. Roken achter een schuurtje? Nee, nooit meer. Heb ik zin in een joint, gewoon lekker naar huis toe gaan. Tot het gelegaliseerd is in Nederland en net zo omarmd wordt als drank.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit columns


Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 432