Tip — deze week 18 nieuwe vacatures in Almere!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in Almere en omstreken (Huizen, Hilversum, Lelystad)? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

Er zijn mensen die serieus naar de kerk gaan; maar ik ging gisteravond niét serieus naar de kerk. Ik wilde altijd al eens de nachtmis bijwonen op kerstavond, maar had het beter bij mijn idyllische gedachte kunnen laten. Teleurstelling. En hoe. 

De idyllische gedachte - gedimd licht, een mooi aangekleed kerstkoor en verschillende kerstliederen. Gebondenheid. Warmte. Een intieme sfeer.

Eerst natuurlijk flink mijn best gedaan om er op en top uit te zien - inclusief glitterschoenen. 

De dienst begon tegen negenen, al een uur van te voren voorzien van cava allerlei jolijt waarvoor ik bij voorbaat al de enige zou kunnen zijn die een kerk zou worden uitgestuurd. Eenmaal daar, de houten banken. Met een stoffige broek. Je glijdt finaal van de bank af. Alle lampen stonden aan, het was er ijskoud en amper kerstversiering.

Kerstliedjes bleken in het Latijn gezongen te worden - honderd keer het boekje met de songteksten doorgebladerd, maar dat werd al gauw een complete chaos met de honderden bladzijden. Enigszins eentonig, zo’n nachtmis. En u raadt - dan wordt Maxxie vervelend. Op een leuke manier. 

Ik was maar aan het lipsyncen op hetgeen er gezongen werd. Mijn vriend durfde mij niet eens meer aan te kijken, ‘want in de lach schieten’. Ik was op dreef, en goed ook. De hele avond al. 

Maar dan komt het. De priester zei vervolgens: “het is Kerstmis. Voor, naast en achter u zit waarschijnlijk iemand die u niét kent. Laten wij allen opstaan en elkaar begroeten”.

Ik verstijfde. Ik durfde niet te bewegen uit angst dat de mensen achter mij, misschien zouden denken dat ik hen de hand wilde schudden. Voor mij zag ik allemaal mensen die elkaar begonnen te omhelzen, knuffelen en wat al niet. 

Ik denk dat dit een goed moment is om te gaan”, fluisterde ik half in shock tegen mijn vriend. “Ja, ik ga hier ook bijzonder slecht op”, kreeg ik terug als antwoord.

Gauw de kerk uit. Eenmaal thuis: “als ik nog eens zo een idee heb, breek mijn beide benen - nooit meer”.

Toen maar weer aan de cava gegaan. Ik had het nodig.

Fijne dagen allen.

Koop mijn eBook: Het jaar 2022
Tot 1 januari voor slechts €4,99 verkrijgbaar via Almere Nieuws, Bol.com of gratis te lezen via Kobo+. Klik hier voor meer informatie.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit columns

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 432