Column: Koningsdag
Klik om te vergrotenImpressiefoto


Column: KoningsdagGeplaatst door Max Joling
Laatste update op vrijdag 19 april 2019 om 11:11 uur


Koningsdag ligt weer op de loer - zo zou je haast denken wanneer je door de ogen van de gemeente kijkt. Een risicovolle dag waarbij 'feest' op de tweede plaats staat en 'veiligheid' vooral op de eerste plaats. Helaas, maar het is waar. Het is een dag vol spelregels waar de 'normale burger' niets van merkt. 

Een gemeente die graag wil verduurzamen is met grootschalige evenementen als Koningsdag niet goed bezig. Zo werd er een ambtenaar langs de horeca gestuurd om persoonlijk een brief te overhandigen met de mededeling 'dat er ècht gehandhaafd zou worden met Koningsdag'. Er mag die dag niet in glazen worden geschonken, u weet wel: glazen die omgespoeld kunnen worden. Glazen dienen die dag vervangen te worden in plastic bekertjes.

Tekst gaat hieronder verder (info)

Nu is het zo dat een horecazaak in Almere Buiten tijdens Koningsdag net als voorgaande jaren de verwachting heeft om bij elkaar zo'n 5000 plastic bekertjes er doorheen te jagen. Deze 5000 plastic bekertjes is slechts het bier en wijn, exclusief fris. Het aantal schiet geheid nog fors omhoog. Duurzaam ja. Er mag die dag ook niet op het terras worden geserveerd, het zou uitlokken. Ook al is het fris wat er wordt geschonken.

In het kader van de veiligheid heeft Almere Buiten dit jaar geen grootschalig evenement, alhoewel de wil er wel was: een plan was opgesteld en sponsoren stonden in de rij om in gesprek te willen gaan over de financiering van het geheel - door de gemeente weggewuifd onder het mom van 'jullie zijn te laat'. Ergens logisch, maar een ijsbaan op dezelfde locatie werd in no-time goedgekeurd want wethouder Van Garderen steunde het initiatief. Meten met twee maten.

Te laat doordat er ook politie voor het evenement paraat zou moeten staan, welke nu is ingezet in voornamelijk Almere Stad - ook wel het eerste kind van Almere genoemd. Almere Buiten is een stiefkindje wat dat betreft en dat is goed te merken. Vooral te zien ook. Almeerders laten dat ook zien door weg te blijven. Er is dus met Koningsdag niet meer blauw te zien op straat dan gewoonlijk in Almere Buiten - dat terwijl Koningsdag door de gemeente als een risicovolle dag wordt beschouwd en daarom ook de vergunning voor een evenement in Almere Buiten heeft afgewezen. Best onlogisch. Maar ach, volgend jaar weer een kans. Wanneer je volgend jaar een evenement wilt organiseren moet je al vóór de komende maand november daarvoor een plan indienen ookal vindt je evenement pas in december volgend jaar plaats. Want 'risicovol'. Iets met veiligheid. Ernstig als je dan na gaat denken in wat voor maatschappij wij eigenlijk leven. Spontaniteit is er niet meer bij.

Aan de welwillendheid van de partners lag het immers niet - volgend jaar zal er geheid weer een evenement worden georganiseerd voor het stiefkindje van de gemeente. Vooral voor de inwoners natuurlijk, want die hebben er baat bij. De gemeente promoot het organiseren van dergelijke initiatieven altijd, maar heeft het liever niet. Tenzij het wordt ondersteund door een wethouder.

Desalniettemin zal het best een leuk feestje worden, er wordt niet minder om gefeest door Almeerders. Vrijmarkten worden drukbezocht en de horeca stroomt vol. Met of zonder glazen. Ik verheug mij alweer op handhaving die poogt om burgers te laten houden aan de tijdstippen voor de vrijmarkten om het vervolgens maar te gedogen want handhaven heeft geen zin. 

Max Joling - Columnist

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel deze column

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar deze column delen ook! Onze dank is groot. 😊

Reacties

Reacties lezen

Max Joling

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.