Column: Jaap-af
Klik om te vergrotenDe malle molen van het leven - ♫ De molen draait ook zonder jou.. ♫


Column: Jaap-afGeplaatst door Jeroen Groot
Laatste update op vrijdag 03 mei 2019 om 11:52 uur


Je wilde al niet in onze prachtige stad wonen, je vertrek had men dus kunnen verwachten. Collega’s op het stadhuis hebben daarentegen verbaasd gereageerd. Voor een VVD’er bewandel je de geëigende weg, je verlaat de politiek en draait via het circuit, bij de gewone burger bekend als de baantjes carrousel, je kont in een lucratief ander baantje. Iets met jagen.

Wat heb je nu precies gedaan voor de stad? Volgens mij niet zo heel veel. Tenminste, niets waar ik veel van heb gehoord noch gelezen. In ieder geval niets positiefs. Correct me if i’m wrong. Volgens de gemeente was je baas over financiën, sport, dienstverlening, vergunningen, toezicht, handhaving, digitalisering en bedrijfsvoering. Laat ik er eens een aantal behandelen.

Financieel staan we er er als stad wel redelijk voor, maar of dat een erfenis is van de vorige bestuurders of te danken is aan jouw beleid laat ik even in het midden. In ieder geval betaal ik, ondanks het afschaffen van de hondenbelasting, gewoon meer per jaar aan de gemeentelijke belastingen. Ook is een oud-collega van je (die overigens wel bereid was om zich in de stad te vestigen) begonnen met een, niet zo succesvolle campagne, om de afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishoudens naar beneden te krijgen. Het grasveld voor mijn deur is nog steeds niet gemaaid en het onkruid tiert welig. In ruil voor de belastingen wordt er niet veel gedaan. Een gemiste kans.

Dienstverlening kennen wij in Almere niet. Zomaar het gemeentepaleis binnenlopen om document af te halen leidt tot ambtelijke stress dus dat kan alleen op afspraak. Op de aanwezige digitale schermen moet je er maar zelf uit zien te komen, wat een ramp voor 65-plussers. Telefonisch is er sowieso niemand te bereiken. En welk document je ook nodig hebt, het duurt altijd minimaal 14 dagen. Het servicegebeuren is klaarblijkelijk ook niet helemaal van de grond gekomen.

Toezicht en handhaving dan - dat zijn toch de figuren die bonnetjes schrijven bij de betaalde parkeerplaatsen en daar ter plekke ook wachten tot er iemand in de val loopt? Elders heb ik de handhavers nog niks constructiefs zien doen. Vergunningen voor onder andere marktlui en hardwerkende ondernemers daar waar de gemeente het streven heeft zoveel mogelijk geld binnen te harken. De gemeente en vergunninghouders bijten elkaar behoorlijk wat vaak terug valt te lezen in de media.

Concluderend ben je in mijn ogen dus niet echt effectief als wethouder geweest in een jaar tijd. Maar goed, voor al die taken kreeg je natuurlijk een mager salaris: zonder emolumenten en dertiende of veertiende maand 8.774,65 euro per maand slechts. We mogen geen maximaal rendement verwachten.

Ik wens je een fijne voortzetting in je nieuwe positie en hoop dat Almere er wellicht een betrokken bestuurder voor terug krijgt. De stad is Jaap-af.

Jeroen Groot - Columnist

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel deze column

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar deze column delen ook! Onze dank is groot. 😊

Reacties

Reacties lezen

Jeroen Groot

Betrokken huisvader. Allergisch voor katten, pollen, jodium en machtsmisbruik. Geen fan van nodeloze regeltjes en betutteling. Vurig voorstander van eerlijkheid en gelijkwaardigheid. Ziek van onrecht en vol van compassie.