Verbindt je met ons!

Deals via Almere Nieuws

Samen met onze partners hebben wij een aantal deals beschikbaar welke mogelijk interessant zijn voor jou als lezer! Klik op 'meer informatie' om doorgeschakeld te worden naar onze partner.

- Philips Hue slimme verlichting Startpakket t.w.v. €304,75 bij Energiecadeau XL

Aangeboden door Vattenfall

Meer informatie


- De beste hotels, de beste deals!

Aangeboden door Hotels.nl

Meer informatie


- Sluit nu jouw reisverzekering af via OHRA: ga goed voorbereid op reis! -

Aangeboden door OHRA

Meer informatie


- Alle aanbiedingen in 1 app!

Aangeboden door Reclamefolder

Meer informatie


- De beste Sim Only Deals speciaal voor jou, je kunt zelf samenstellen!

Aangeboden door Simpel

Meer informatie


- 10% korting op je nieuwe bril bij Charlie Temple!

Aangeboden door Charlie Temple

Meer informatie


- Een uniek assortiment in de winkels van RataPlan!

Aangeboden door RataPlan

Meer informatie


- Vijf euro korting op je eerste bestelling bij Picnic!

Aangeboden door Picnic

Meer informatie

niets meer
missen?

Columns

Column: Racisme

Column: Racisme

Het is de afgelopen week een hot item - racisme. Een stel blanke randdebielen uit Den Bosch en omgeving maakten zich hier schuldig aan bij de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior. De donkere speler Mendes Moreira van Excelsior was hierbij het mikpunt. Dat zij liedjes over Zwarte Piet gingen zingen was bewust op het moment dat hij aan de bal kwam en had helaas niets te maken met het verwelkomen van de Sint en zijn gevolg. Scheldwoorden waarin ernstige ziektes werden gecombineerd met het woord 'zwarte' was de overtreffende trap van aanwezigen die nog minder hersencellen in de bovenkamer bleken te hebben dan de zangers.

De gebeurtenis zorgde voor veel publiciteit, bijna alle talkshows brachten het onderwerp. Het Nederlands elftal maakte een prachtig statement, de afschuwelijke beelden heb ik tientallen keren op tv en social media voorbij zien komen. Alle profvoetballers houden dit weekend voor de wedstrijd een minuut stilte en de politici struikelden over elkaar heen met stevige teksten zoals gebruikelijk als er publicitair gescoord kan worden. Met name op momenten dat zij weten dat, buiten de genoemde en niet genoemde randdebielen, heel Nederland hun mening zal delen.

Lastiger blijkt het echter om racisme te benoemen, aan te pakken en door politici naar voren te laten komen als het racisme betreft richting blanke mensen. Het beste voorbeeld zijn de Marokkaanse kopschoppers in Gorichem. Zij hebben met de groep van zo'n twintig man al vijf keer toegeslagen bij blanke leeftijdsgenoten. Dit is evenmin toeval als de aanvang van de eerder genoemde Sinterklaasliedjes. Hoewel ernstige vergrijpen lastig met elkaar te vergelijken zijn, mag je stellen dat met een groep iemand in elkaar slaan van een andere afkomst of kleur zeker niet minder ernstig is ten opzichte van het zingen en roepen van ernstig beledigende teksten. Beiden voor verreweg de meesten van ons terecht als afschuwelijk bestempeld.

Dit keer geen statement van Oranje, geen minuut stilte, en slechts een enkele talkshow die het aankaart. De filmpjes van het misdrijf worden zelfs van social media verwijderd, geen journaal item hierover, en politici branden hun vingers hier niet aan. Zij spreken zelfs van 'jongeren' die zich misdragen. Hiermee de kans om voor racist te worden uitgemaakt naar nul te reduceren.

Niet benoemen, ontkennen, en (dus) niet aanpakken. Er is na enkele dagen nog geen arrestatie verricht terwijl de daders zelfs duidelijk op beeld staan. Het is niet alleen een gemiste kans om een signaal af te geven dat we geen enkele vorm van racisme, van wie dan ook, tolereren. Het leidt er ook toe dat deze misdaden niet stoppen, maar er is nog een ernstiger gevolg: het levert onbegrip en woede op. Het is zelfs voeding voor (blanke) mensen die gevoelig zijn voor racisme. Het tegenovergestelde van wat pak hem beet 95% van inwoners van ons land, van burgers, voetballers tot en met politici, ongeacht afkomst en achtergrond, wil bereiken en wil bannen: racisme.

Willem Miermans - Columnist


[Ad] Volg jij Almere Nieuws al op Instagram? Klik hier om ons te volgen!


Sharing is caring!

Vond je het lezen van deze column de moeite waard? Klik hier om deze column te delen op social media. We zijn je dankbaar!


Advertentie (verbergen?)
Willem Miermans is een veelzijdig zelfstandig ondernemer die dertig jaar geleden vanuit Amsterdam in Almere is komen wonen.Actuele artikelen

Ben jij de 26.452
e
volger?

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 20.9 ℃
Voelt als 20.4 ℃
Gemiddeld
Laagst 18.9 ℃ (00.00 uur)
Hoogst 20.9 ℃ (08.40 uur)

Bekijk actuele weer

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog