Verbindt je met ons!

Deals via Almere Nieuws

Samen met onze partners hebben wij een aantal deals beschikbaar welke mogelijk interessant zijn voor jou als lezer! Klik op 'meer informatie' om doorgeschakeld te worden naar onze partner.

- Philips Hue slimme verlichting Startpakket t.w.v. €304,75 bij Energiecadeau XL

Aangeboden door Vattenfall

Meer informatie


- De beste hotels, de beste deals!

Aangeboden door Hotels.nl

Meer informatie


- Sluit nu jouw reisverzekering af via OHRA: ga goed voorbereid op reis! -

Aangeboden door OHRA

Meer informatie


- Alle aanbiedingen in 1 app!

Aangeboden door Reclamefolder

Meer informatie


- De beste Sim Only Deals speciaal voor jou, je kunt zelf samenstellen!

Aangeboden door Simpel

Meer informatie


- 10% korting op je nieuwe bril bij Charlie Temple!

Aangeboden door Charlie Temple

Meer informatie


- Een uniek assortiment in de winkels van RataPlan!

Aangeboden door RataPlan

Meer informatie


- Vijf euro korting op je eerste bestelling bij Picnic!

Aangeboden door Picnic

Meer informatie

niets meer
missen?

Overige

Zelf oliebollen bakken: hoe en waarom doen Almeerders dat eigenlijk?

Zelf oliebollen bakken: hoe en waarom doen Almeerders dat eigenlijk?

Naast op Oudejaarsdag in een lange rij te moeten staan bij de oliebollenkraam, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf oliebollen te bakken. Maar, hoe doen de thuisbakkers in Almere dat eigenlijk en met welke achterliggende gedachten?

Almere Nieuws sprak met verschillende Almeerders over hun beweegredenen. Van oliebollen bakken voor het goede doel tot het bakken van zuurkoolbollen!

Scouting

De 38-jarige Yolene Kooij uit Stripheldenbuurt bakt dit jaar voor het derde jaar op rij samen met de scouting oliebollen in hun clubhuis welke gevestigd is in de Seizoenenbuurt. "Wij krijgen steeds meer tevreden en terugkerende klanten. De opbrengst gaat naar ons jaarlijkse zomerkamp. Omdat de kosten voor kinderen geen belemmering mag zijn, doen wij het hele jaar door verschillende klusjes om geld te verdienen waaronder het bakken van oliebollen", vertelt Yolene.

Het belangrijkste ingrediënt is volgens Yolene enorm veel scoutingliefde. Dit jaar worden er ook voor het eerst appelbeignets verkocht, wel moest er vanuit huis nog even geoefend worden maar inmiddels zijn deze naar eigen zeggen even lekker als de oliebollen.

Klanten geven de scouting veel complimenten over de oliebollen. Alhoewel de klanten meestal één zak oliebollen kochten, werd er gedurende de dag opnieuw contact opgenomen of er nog meer oliebollen gebakken konden worden - uit liefdadigheid vanwege het doel van de scouting.

De scouting is druk bezig met het bakken van de oliebollen.

Dubbele frituur, speciaal voor de oliebollen

Eric Redegeld uit Danswijk bakt al sinds 1997 oliebollen. Hij is informaticadocent maar is van origine brood- en banketbakker en vindt de oliebollen uit winkels of afkomstig van kramen vaak veel te vet. De oliebollen van de oliebollenkraam tegenover de Action in Almere Buiten vindt hij daarentegen een uitzondering: "de oliebollen zijn daar vaak top!"

In de schuur heeft Eric een dubbele frituur, speciaal voor het bakken van de oliebollen. "Ik gebruik gewoon de mix van Koopmans met daarbij geweldige vruchten in een drankje. Ook bak ik appelflappen, de lekkernijen vallen goed in de smaak en buurtgenoten weten mij inmiddels nu ook te vinden", vertelt Eric.

Om gortdroge oliebollen te vermijden, heeft Eric de tip om ècht te bakken op 180 graden en de oliebollen daarna uit te laten lekken in een vergiet met keukenpapier. Ook moet je volgens Eric de oliebollen nooit bewaren in de koelkast, waarbij de kans groot is dat de oliebollen juíst droog worden. Dit jaar viert Eric de jaarwisseling thuis, zonder kinderen: "Zij hebben allemaal aanhang en vieren het dit jaar dus elders."

De eerste oliebollen van Eric waren dinsdagochtend rond 08.00 uur klaar.

Goed doel

Desiree Bel bakt al vele jaren grote aantallen oliebollen bij de voetbalclub waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat.

Er wordt gebruik gemaakt van de professionele mix van Koopmans omdat er vele oliebollen worden verkocht, maar wel wordt daarbij geëxperimenteerd met de basismix: "Verse oliebollen met een beetje appel wat er in is verwerkt maakt de oliebollen super lekker. De oliebollen worden heerlijk gevonden, toch veel lekkerder dan fabrieksbollen uit de supermarkt."

Vanwege de grote aantallen, is het voor Desiree niet haalbaar om daarbij nog andere lekkernijen klaar te maken. "Wel bieden wij nog appelbeignets aan die wij elders inkopen en weer verkopen. Daar maken wij weinig winst op", vertelt Desiree.

De oliebollen voor het goede doel liggen klaar om verkocht te worden.

Zuurkoolbollen

De 40-jarige Julia de Reus uit Verzetswijk bakt al vijftien jaar oliebollen vanuit haar tuin met behulp van de frituurpan: "Het is de gezelligheid samen met mijn tante die er voor zorgt dat wij ieder jaar weer opnieuw oliebollen bakken. Inmiddels een traditie van ons tweeën en natuurlijk van iedereen die langskomt."

Julia heeft in vijftien jaar tijd al verschillende recepten gebruikt. "Omdat wij ook veganistische oliebollen maken voor mijn nichtjes. Elk jaar experimenteren wij wel met andere merken. Wij maken ook bananen- en appelbollen, appelflappen en zelfs zuurkoolbollen wat onze eigen traditie is."

Vanwege het formaat vindt de omgeving van Julia de oliebollen erg lekker, ook zijzelf merkt verschil met oliebollen van de oliebollenkraam: de bollen van Julia hebben allen een unieke smaak. Overdag bakt Julia op Oudejaarsdag de oliebollen en viert de jaarwisseling 's avonds met familie: "Wij spelen een dobbelspel met cadeautjes waarna wij met de kinderen vuurwerk afsteken."

De zuurkoolbollen van Julia


[Ad] Wil jij vijf euro korting op je eerste bestelling bij online supermarkt Picnic? - Klik hier voor meer informatie.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van dit artikel de moeite waard? Klik hier om dit artikel te delen op social media. We zijn je dankbaar!


26-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.
Actuele artikelen

Ben jij de 26.616
e
volger?

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 19.0 ℃
Voelt als 15.6 ℃
Gemiddeld
Laagst 5.5 ℃ (07.32 uur)
Hoogst 19.0 ℃ (12.55 uur)

Bekijk actuele weer

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog