Zelfstandig kunnen reizen met het openbaar vervoer is voor veel mensen belangrijk. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen komt naast het kúnnen reizen ook nog het dúrven reizen. Het is belangrijk om mee te kunnen en blijven doen in onze inclusieve samenleving. Belangrijk om zo te kunnen beschikken over je eigen vrijheid en belangrijk om toe te kunnen geven aan een spontane gedachte om een bezoek te brengen aan familie of een goede vriend of vriendin.

In de dagelijkse praktijk blijkt dat een groot deel van de mensen met een verstandelijke beperking niet alleen durft te reizen met het openbaar vervoer omdat regelmatig niet voldoende sociale veiligheid wordt ervaren. Iemand met een verstandelijke beperking voelt zich bijvoorbeeld het meest comfortabel op de zitplaats achter de chauffeur. Als alle zitplaatsen voorin de bus bezet zijn en degene wordt vriendelijk verzocht naar achteren door te lopen in de bus om daar plaats te nemen kan dit door deze doelgroep als enorm spannend ervaren worden en oncomfortabel.

Busmaatschappijen schreeuwen in hun reclamecampagnes dat het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is, want zo zeggen zij: "we hebben een lage vloer en een speciale rolstoelplek in het midden van de bus. En we hebben zitplaatsen voor oudere reizigers, mensen met kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een lichamelijke beperking. Voor blinde reizigers worden de tussenstations omgeroepen en voor dove reizigers staat informatie aangegeven op een scherm".

En dat moet ook vooral zo blijven.

Maar wat is er dan geregeld voor mensen met een verstandelijke beperking? Hoe wordt er aan hen gedacht om het reizen zo plezierig mogelijk te maken? Als je iemand met een beperking ziet twijfelen om naar achteren in de bus te gaan, biedt dan bijvoorbeeld je zitplaats aan, of maak anderszins ruimte.

Het VN-verdrag handicap is op 14 juli 2016 in Nederland in werking is getreden. Dit verdrag  bevordert, beschermt en waarborgt de mensenrechten van mensen met een beperking, waaronder mensen met een verstandelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening.

Beste mede-reiziger, maak plaats!


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit columns

Reacties op dit artikel (1)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Ronald Res op woensdag 09 december 2020 om 13.53 uur Alles wat D66 doet moet strafbaar gesteld worden. 🤔


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.


Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 432