Inwoners van Almere betaalden in 2022 gemiddeld 75,63 euro per maand voor hun autoverzekering. Dat is bijna gelijk aan de 74,75 euro per maand die de gemiddelde Nederlander betaalt. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl

Waar Rotterdammers bijna altijd het meest betalen voor hun autoverzekering en Groningers relatief weinig. Zit Almere dus echt in de middenmoot”, voegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl toe.

Premie in Almere minder hoog dan verwacht

Dat premies voor autoverzekeringen in Almere dichtbij het landelijk gemiddelde liggen, is als je kijkt naar de kans op schade best bijzonder, vindt Bulthuis. Autoverzekeraars kijken om de premie voor de autoverzekering te bepalen naar de kans op schade in je woonplaats. Hierbij kijken ze bijvoorbeeld naar criminaliteitscijfers, zoals autodiefstallen en vandalisme aan auto’s. In 2021 waren er in Almere 330 gevallen van vandalisme aan auto’s en 60 autodiefstallen. Dat is veel meer dan het landelijk gemiddelde van 82 vandalismegevallen en 15 autodiefstallen per gemeente.

 “Puur daar op gelet zou de autoverzekeringspremie in Almere dus een stuk hoger dan gemiddeld moeten liggen”, zegt Bulthuis.  Bovendien kijken autoverzekeraars ook naar hoe druk een woonplaats is en Almere is met 1.620 adressen per vierkante kilometer, een relatief drukke gemeente, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wat volgens Bulthuis hier wel een rol speelt is dat in de gemiddelde premie voor Nederland, grotere steden met relatief veel inwoners zwaarder meewegen. “In een stad met veel inwoners zijn er automatisch meer mensen die een autoverzekering hebben. Omdat de premies in de drukste steden ook vaak het duurst zijn, duwt dat het gemiddelde wat omhoog. Waardoor de gemiddelde premie in Nederland hoger en dus dichter bij de premie van Almere ligt dan wat je op basis van de schadecijfers zou verwachten.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit overige

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 432