Het is nauwelijks een begrip, maar onder sommige gezondheidsliefhebbers heeft MSM een stralende reputatie. Van de voordelen van MSM wordt gezegd dat ze krachtige ontstekingsremmende eigenschappen bevatten, en men denkt dat het alles kan helpen, van artritis tot allergieën.

Hieronder lees je hier meer over! 

Ondersteunt herstel na sporten 

Voorbehandeling met MSM heeft aangetoond spierpijn te verminderen na zware weerstands- en uithoudingsoefeningen. Een onderzoek uit 2013 onder 16 ongeschikte mannen onthulde dat het gebruik van MSM de tekenen van oxidatieve stress op hun lichaam na het sporten kan verminderen, en kan helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Ondertussen bleek uit een onderzoek uit 2015 onder 22 hardlopers dat het innemen van 3 g MSM gedurende drie weken vóór een halve marathon in bijvoorbeeld Oekraine en twee dagen erna, de spier- en gewrichtspijn na de race verminderde.

Verlicht symptomen van artritis

MSM remt specifiek de activiteit van een chemische stof genaamd NF-kB, die een sleutelrol speelt bij het reguleren van de immuunrespons op infectie en die verband houdt met ontstekingsziekten. MSM onderdrukt ook de productie van andere ontstekingschemicaliën in het lichaam. Dit zou kunnen verklaren waarom het een populaire remedie tegen artritis is; een onderzoek uit 2004 onder 118 mensen met artrose ontdekte dat degenen die MSM, glucosamine of een combinatie van beide gebruikten, een significante verbetering van pijn en gewrichtszwelling vertoonden in vergelijking met degenen die een placebo gebruikten.

In sommige onderzoeken heeft MSM zijn capaciteiten aangetoond om kraakbeen te beschermen tegen degeneratie, de drijvende kracht achter artrose. De beschermende eigenschappen van MSM zijn mogelijk te danken aan het hoge zwavelgehalte. Zwavel is een van de belangrijkste bouwstenen van glycosaminoglycanen – belangrijke structurele componenten in kraakbeen.

Kalmeert je huid

Dankzij de ontstekingsremmende werking zou MSM een effectief huidverzorgingsproduct kunnen zijn. Italiaanse onderzoekers ontdekten dat een op de huid aangebrachte crème met een combinatie van MSM en mariadistel de symptomen van rosacea kan verminderen.

Dit kan zijn omdat MSM een bron van zwavel is en zwavel antibacteriële eigenschappen heeft waarvan is aangetoond dat het milde acne aanpakt.

Pakt allergieën aan

MSM kan ook een rol spelen bij het onderdrukken van de overactiviteit van ontstekingsstoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Een studie gepubliceerd in JMIR Research Protocols in 2018 meldde dat een dagelijkse dosis van 3 g MSM de belangrijkste symptomen van allergische rhinitis, waaronder een verstopte loopneus, in slechts twee weken met meer dan 50% zou kunnen verminderen.

Bevat anti-verouderingseffecten

Het plaatselijk aanbrengen van MSM op de huid om zichtbare tekenen van veroudering te verminderen, heeft in vroege studies enige belofte getoond. Een tweewekelijkse peelingsessie met MSM hielp bij het verminderen van de pigmentatie van melisma, de elasticiteit van de huid en de mate van rimpelvorming bij mensen die last hadden van schade door de zon en andere leeftijdsgebonden huidmarkers.

Deze studie omvatte echter ook de toepassing van pyrodruivenzuur, een krachtig chemisch peelingmiddel, waaraan de positieve resultaten van de studie konden worden toegeschreven. Dat gezegd hebbende, is er in de huidverzorgingswereld steeds meer anekdotisch bewijs dat het aanbrengen van MSM de huid zachter en gladder kan laten aanvoelen. 


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit overige


Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 432