In Almere komt mogelijk een sobere opvanglocatie voor asielzoekers die weinig kans maken om te mogen blijven. Het college van burgemeester en wethouders is met het ministerie in gesprek over een kleinschalige proef met vijftig opvangplekken in de leegstaande gevangenis.

De gemeenteraad wordt donderdagavond bijgepraat over het plan.

Zoektocht

Het kabinet is al een aantal jaar opzoek naar opvangplekken voor asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning. Het gaat daarbij om asielzoekers die uit veilige landen komen of al in een ander EU-land asiel hebben gekregen.

Zij vormen maar een klein deel van het totale aantal asielzoekers, maar het is wel een groep die relatief meer overlast veroorzaakt.

Artikel gaat hieronder verder

Nu krijgen zij net als alle andere asielzoekers onderdak in een regulier asielzoekerscentrum: daar wonen mensen zelfstandig, doen zij hun eigen boodschappen en kunnen zij bijvoorbeeld lid worden van een plaatselijke sportclub of vereniging.

Sober

Door sobere opvanglocaties te creëren hoopt het kabinet asielzoekers uit veilige landen en andere EU-lidstaten te ontmoedigen naar Nederland te komen.

Het is de bedoeling dat zij zoveel mogelijk in de opvang blijven en daar deelnemen aan een dag- en avondprogramma. Ook krijgen zij geen eet- en leefgeld. De asielprocedure kan daardoor snel worden afgehandeld.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente


Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /opt/lampp/htdocs/almere-nieuws/website/footer.php on line 432