Verbindt je met ons!

niets meer
missen?

Columns

Column: De zak

Column: De zak

Mis geen aanbiedingen meer in Almere!
Via de Reclamefolder-app ontvang je wekelijks een nieuw overzicht van alle aanbiedingen bij winkels in de stad.

Informatie

"Kijk je uit volgende week?", was het eerste bericht op WhatsApp wat ik heb ontvangen vandaag. Sinterklaas is volgende week weer in het land, voor vele vakmensen in die wereld een dag om naar uit te kijken. Ook activisten kijken uit naar zo'n dag, want voorzien van spandoeken en wie weet wat meer mogen zij in een speciaal voor hen aangewezen vak staan om hun frustraties te kunnen uiten over de rug van een feest voor kinderen.

Zichtbare politie en zelfs politie vermomd als Piet zijn nodig om de veiligheid van het geheel te kunnen waarborgen. Het wordt door de driehoek (politie, gemeente en officier van justitie) beschouwd als risicovol evenement waarbij overleg al maanden voorafgaand aan het evenement plaatsvindt. Leuk hè?

Om eerlijk te zijn voel ik mij niet meer geroepen om mijn medewerking te verlenen aan het Sinterklaas'feest'. Niet dat ik de activisten gewonnen geef, dat absoluut niet, maar ik ben klaar met het gedoe. Naar mijn mening is deze periode vol vreugde voor kinderen verziekt door een kleine minderheid binnen de samenleving die klaarblijkelijk hun gevoel van discriminatie danwel racisme dusdanig kenbaar moeten maken, dat de veiligheid van kinderen hierbij in gevaar komt. Een groep die beledigd is wanneer zij aangesproken worden met het woord 'neger'. Een groep die dus boos is op de Nederlandse taal en daarom maar een permanente slachtofferrol aanneemt. Een gevoel van discriminatie danwel racisme, terwijl je zelf verantwoordelijk bent voor het creëren van een gevoel.

Evenementen waar ik aan mee werk publiceer ik ook online, waarbij het mij de laatste jaren opviel dat hier vooral voor- en tegenstanders op reageerden: "Als er maar Zwarte Pieten zijn" of een inkomende e-mail van één of andere onbekende organisatie die zegt zich in te zetten voor de verandering van het kinderfeest en of ik mee wil werken aan het promoten van de verandering door het schrijven van een artikel. Men vergeet dat ik meewerk op de lach van vele kinderen waar ik mede voor zorgde. En natuurlijk het geld wat ik er mee binnenhark, ook niet geheel onbelangrijk. 

Het onderwerp 'Sinterklaas' en dan voornamelijk zijn bijverschijnsel Zwarte Piet lijkt inmiddels een onderwerp dat gemakkelijk in het rijtje donorregistratie en politiek past waar ook het gehele jaar gedoe over is waarbij mensen boos op elkaar worden en elkaar af en toe bedreigen en daarmee in strijd zijn met de wet. Ik word er moedeloos van.

Het karakter Zwarte Piet heeft de zak gekregen wat mede te wijten is aan de media. Ik ken de werkwijze, maar werk daar vaak niet aan mee. Wanneer een onderwerp de lezer prikkelt, klikt men het artikel open en is het geld natuurlijk al binnen. Vandaar de talloze artikelen de discussie groot hebben gemaakt. Er is geld gemaakt. Ziekelijk eigenlijk, maar zo werkt de media. Die journalisten lijken wel van Britse komaf die kosten wat kost geld willen verdienen. Het maakt daarbij niet uit wat voor schade er daarmee wordt aangericht. Het zijn niet de activisten, maar de journalisten die verantwoordelijk zijn voor het verbannen van Zwarte Piet uit de samenleving. De journalisten hebben van de samenleving gewonnen.

Enfin - dit jaar heb ik nog een handje vol projecten waar ik aan mee werk, geselecteerd op basis van hoeveel geld het mij oplevert en hoeveel energie mij die projecten kosten. Projecten als de Pakjesbootdagen (op dé echte stoomboot van Sinterklaas), Club van Sinterklaas, intochten, huisbezoeken, schoolbezoeken, bedrijfsbezoeken, evenementen en wat al nog waar ik eerder aan mee heb gewerkt. Ik heb sowieso geen zin meer om voorzien van beveiliging over straat te moeten om mijn veiligheid te kunnen waarborgen, alhoewel ik na een aantal jaren inmiddels wel immuun ben geworden voor bedreigingen (geen slachtoffer maar ervaringsdeskundige). Tot slot, erger ik mij de laatste jaren enorm aan het feit dat ouders hun kind inzetten langs de route van Sinterklaas met een boodschappentas om pepernoten te verzamelen om thuis de voorraadpot te kunnen vullen. Armoe.

Sorry ouders, ik ben niet meer beschikbaar om een lach op het gezicht van jullie kind te verzorgen. Zoek maar een andere methode, Dinky Toys van zolder ofzo. Bedankt voor de mooie jaren, het was een moeilijke beslissing. Ik ben dankbaar.

Max Joling - Columnist


[Ad] Kom je ook naar VlogPiet's Sinterklaasbingo XL op zaterdag 30 november? Nog zo'n 20 kaarten beschikbaar! Klik hier voor meer informatie


Sharing is caring!

Vond je het lezen van deze column de moeite waard? Klik hier om deze column te delen op social media. We zijn je dankbaar!


Advertentie (verbergen?)

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar. Ik schrijf overigens aan een nieuw boek: thriller, misdaad en de stad Almere. Lees hier meer daarover.

Actuele artikelen

Ben jij de 26.309
e
volger?

Advertentie (verbergen?)

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie (verbergen?)

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 13.7 ℃
Voelt als 13.7 ℃
Gemiddeld
Laagst 13.7 ℃ (00.10 uur)
Hoogst 14.1 ℃ (00.00 uur)

Bekijk actuele weer

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog