Verbindt je met ons!

niets meer
missen?

112

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2018

Mis geen aanbiedingen meer in Almere!
Via de Reclamefolder-app ontvang je wekelijks een nieuw overzicht van alle aanbiedingen bij winkels in de stad.

Informatie

In 2018 zijn er veel actualiteiten geweest welke het nieuws behaalde via een artikel op onze website. In dit jaaroverzicht blikken we samen met jou terug op een aantal nieuwsfeiten. Ken jij ze allemaal nog?

Januari

Restaurant Baltimore en Eetcafé Mokum falliet

Restaurant Baltimore en Eetcafé Mokum in het centrum van Almere Buiten sloten begin dit jaar haar deuren en werden vervolgens failliet verklaard.

De twee restaurants waren niet de enige zaken welke failliet gingen op het Baltimoreplein: Grieks restaurant Grand Taverna Alexandros ging later dit jaar, in oktober failliet.

Nieuw all-you-can-eat restaurant in Almere Buiten

De eigenaren van restaurant Tang Dynastie hadden het plan om een nieuw restaurant genaamd Festijn Culinair te vestigen in de buurt van de Buitenhoutsedreef waarvoor een crowdfunding werd opgestart, met succes.

Naar verwachting opent het restaurant in december volgend jaar haar deuren.

Februari

Club 26Twelve gesloten na geweldsincident

Club 26Twelve op de Grote Markt werd in februari op last van de burgemeester gesloten na een geweldsincident. Ook later dit jaar, onder meer in september, moest de club haar deuren sluiten.

In oktober besloot de burgemeester om de club voor 6 maanden te sluiten.

20-jarige doodgeschoten in Verzetswijk

Aan de Kapitein de Langestraat werd op dinsdag 27 februari de 20-jarige Sabri Mansour doodgeschoten waarna drie verdachten werden aangehouden.

Voor de Almeerder werd een stille tocht georganiseerd om hem te herdenken en aandacht te vragen voor zinloos en jeugdelijk geweld.

Maart

Gemeenteraadsverkiezingen

De VVD heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart het meest aantal stemmen gekregen. Partijen die het meest aantal stemmen inleverden waren D66, Leefbaar Almere en PVV.

De Partij voor de Dieren (PvdD) en Respect Almere behaalden uiteindelijk genoeg stemmen om ook deel uit te kunnen maken van de Almeerse gemeenteraad.

"Vluchtelingen massaal in de bijstand"

Van de 700 erkende vluchtelingen bleken er slechts 20 een betaalde baan te hebben gevonden: de rest zat in de bijstand. Volgens voormalig wethouder Froukje de Jonge zouden vluchtelingen na 10 jaar nog steeds genieten van de uitkering.

Ook zou er juist geen sprake zijn van hoogopgeleide Syriërs waar men in de media volop over spreekt: "Uit een assement die wij doen blijkt dat slechts 1 tot 2 procent HBO/WO-niveau heeft", aldus De Jonge destijds.

April

VVD'er uit Almere blijkt hacker

Op dinsdag 17 april werd bekend dat VVD'er Mitchell van der K op minstens 187 Google- en iCloud accounts heeft ingebroken en 30.000 privébeelden heeft buitgemaakt.

Onder meer vlogster Laura Ponticorvo was één van de slachtoffers waarvan seksueel getint materiaal uitlekte. Het IP-adres van de Almeerder kwam naar voren tijdens politieonderzoek waarna hij werd aangehouden en 22 gegevensdragers in beslag werden genomen. De VVD'er werd uit de partij gezet.

Activisten in de Oostvaardersplassen

Activisten van de Oostvaarderplassen werden aangehouden nadat zij een hek openbraken van het bezoekerscentrum. De activisten voerden al enige tijd protestacties tegen het beleid in de Oostvaarderplassen.

Het bleef niet bij het slopen van het hek: ook zorgden de activisten voor gevaarlijke acties op de A6 en knipten zij een hek kapot waardoor er edelherten op de A6 liepen en vervolgens moesten worden afgeschoten.

Lees ook dit artikel:
Column: Natuurterrorisme

Mei

Renate Dorrestein (64) overleden

Schrijfster Renate Dorrstein overleed op vrijdag 4 mei op 64-jarige leeftijd na een lange tijd ziek geweest te zijn. In 2015 werd de roman 'Weerwater' gepubliceerd in het kader van 'Almere Verhalen': een reeks boeken gericht op de stad Almere.

Haar laatste boek 'Dagelijk werk' werd in april dit jaar uitgebracht.

Afschaffing hondenbelasting

Op vrijdag 25 mei werd het collegeakkoord gepresenteerd waar in staat dat het nieuwe college van B&W de hondenbelasting wil afschaffen.

Ook heeft het nieuwe college het voornemen om extra geld uit te trekken voor de bouw van 2000 tot 2500 extra woningen en wil het nieuwe college de centra van de stadsdelen Almere Haven en Almere Buiten opknappen.

Juni

OV-staking

Daar waar er op maandag 30 april en dinsdag 1 mei al geen bussen reden als gevolg van een staking door buschauffeurs, reden er in juni opnieuw drie dagen lang geen bussen in Almere.

De buschauffeurs kwamen in actie voor een beter cao.

Aftreden wethouder Herrema

Op 14 juni werd bekend dat wethouder Tjeerd Herrema zijn functie als wethouder neerlegde na de ophef die onstond over een broekzakgesprek tussen hem en een journalist van huis-aan-huis-blad AlmereDezeWEEK.

In het 11 seconden durende broekzakgesprek meende de journalist in kwestie geluiden te hebben gehoord die gelinkt zouden kunnen worden aan seks. Herrema verklaarde tijdens het telefoongesprek een grote boodschap te doen op het toilet.

Een klacht door AlmereDezeWEEK over Herrema werd door de Ombudsman ongegrond verklaard waardoor Herrema in zijn gelijk werd gesteld: echter mocht de uitspraak van de Ombudsman niet meer baten. Herrema deed uiteindelijk aangifte vanwege smaad en laster.

Rino's Gelato in Almere Buiten weer open

Lange tijd was het onduidelijk of de ijskraam Rino's Gelato aan het Philadelphiapad in Almere Buiten haar deuren ooit nog zou openen doordat een andere ijsboer aan de andere kant van het centrum melding maakte bij handhaving dat de ijskraam te groot zou zijn.

Het geschil leidde uiteindelijk tot een rechtzaak tussen de gemeente en de ondernemer waarbij de ondernemer in het gelijk werd gesteld waarbij onder meer meespeelde dat de andere ijsboer in het centrum geen belang had voor het indienen van bezwaar. De ijskraam mocht vervolgens weer open.

Juli

Hittegolf

We kregen dit jaar te maken met een hittegolf: lange tijd bleef neerslag uit terwijl de temperatuur alsmaar toenam. Vuilnismannen gingen vroeger aan het werk om ook vroeger klaar te zijn, er kwam advies om de hond 's middags niet uit te laten, er ontstond smog en het Nationaal Hitteplan werd in werking gesteld.

Vechtpartij bij mogelijke ontvoering in Almere Haven

Bij een mogelijke ontvoering van een minderjarig meisje in Almere Haven ontstond een vechtpartij tussen de politie en omstanders.

Bij de vechtpartij raakte een agent gewond. Beelden van de vechtpartij gingen viral op internet.

Augustus

Burgemeester breekt vakantie af vanwege steek- en schietpartijen

Burgemeester Weerwind brak in de derde week van augustus zijn vakantie af om terug te keren naar Almere vanwege de vele steek- en schietpartijen.

In de periode van eind mei tot half augustus vonden er 13 incidenten plaats.

Almeerder op zolderkamertje aangehouden na jarenlange signalering

Een 49-jarige man die jarenlang gesignaleerd stond omdat hij nog 144 dagen celstraf moest uitzitten, bleek gewoon op een zolderkamertje te zitten. De man werd aangehouden waarna hij zijn openstaande straf kon uitzitten.

Ook was de man veroordeeld tot een schadevergoeding van 24.000 euro.

September

Instortingsgevaar Metropolegarage

Nadat de gemeente scheuren ontdekte in meerdere steunpilaren op verschillende verdiepingen van de Metropolegarage, werd de garage per direct afgesloten en ontruimd: de volgende dag mochten autobezitters onder begeleiding hun voertuig één voor één uit de garage halen.

Opvallend detail: in 2015 deed iemand al melding over scheuren in de steunpilaren. De garage werd in november weer geopend.

Almeerder zamelt geld in voor nabestaanden van slachtoffers Stint-ongeluk

Almeerder Nick Nietveld zamelde meer dan 100.000 euro in voor de nabestaanden van slachtoffers van een treinongeluk in Oss: bij een ongeluk tussen een trein en een Stint kwamen meerdere jonge kindjes om het leven.

Oktober

Centrum Almere Stad ontruimd vanwege knutselwerkje

Nadat er op 10 oktober een verdacht pakketje werd aangetroffen in de buurt van de roltrappen nabij het Flevoziekenhuis, werd een groot gebied afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse om het pakketje te onderzoeken.

Uiteindelijk bleek het verdachte pakketje een knutselwerkje door basisschoolleerlingen.

Kosten Floriade boven de 100 miljoen euro

De totale kosten van de Floriade welke in 2022 in Almere wordt gehouden, zijn gestegen tot boven de 100 miljoen euro: de wethouder bleek 7,5 miljoen euro extra nodig te hebben.

November

Grote stroomstoring treft groot deel Almere

Bij een grote stroomstoring op zaterdag 3 november, zit een groot deel van Almere zonder stroom. Ook in Huizen en Naarden zaten bewoners zonder stroom. Als gevolg van de stroomstoring werkten onder meer de verkeeslichten niet meer.

Na de stroomstoring bleek er geen water meer uit de kranen te komen, volgens Vitens was één van de waterpompstations getroffen door de stroomstoring.

Handgranaten in centrum Almere Stad

Op donderdag 15 november werden er twee handgranaten aangetroffen bij club Saint Tropez in Almere Stad: hierdoor werd de Grote Markt en een groot gedeelte van het stadscentrum ontruimd. Ook omliggende woningen werden ontruimd.

Doordat de meldkamer een fout maakte, ging het luchtalarm af in de stad wat voor de nodige paniek zorgde. 

December

Pakketbezorger in Seizoenenbuurt krijgt waardering van buurtbewoners

Een bijzondere waardering voor postbezorger Mo in de Seizoenenbuurt: voor hem werd in totaal 532 euro gedoneerd om de waardering van buurtbewoners te laten blijken.

Naast een kaart en bos bloemen werden er VVV-bonnen aangeschaft waarmee Mo zelf wat leuks kan kopen.


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van dit artikel de moeite waard? Klik hier om dit artikel te delen op social media. We zijn je dankbaar!


25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar. Ik schrijf overigens aan een nieuw boek: thriller, misdaad en de stad Almere. Lees hier meer daarover.

Actuele artikelen

Ben jij de 26.309
e
volger?

Advertentie (verbergen?)

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie (verbergen?)

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 13.9 ℃
Voelt als 13.3 ℃
Gemiddeld
Laagst 13.9 ℃ (23.19 uur)
Hoogst 18.1 ℃ (10.52 uur)

Bekijk actuele weer

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog